Om Automobile Lights

Ända sedan Karl Benz utrustat sin Benz Patent Motorwagen med en gas lykta så att han kunde köra på natten, har tävlingen varit på att förbättra prestanda hos bilen belysningssystem. Under de 120 år som gått sedan strålkastaren infördes, har stora framsteg gjorts, inte bara i främre belysning, men i bak-och sidoljus samt i innerbelysningen. Resultatet är större stil och säkerhet än någonsin tidigare. Historik

Tidigt i utvecklingen av bilen, var de enda belysning som strålkastare. Gas och olja lyktor gav snart vägen till glödande elektriska lampor, som i sin tur förlorade favör till halogenlampor, högintensiva urladdningslampor Xenon lampor, och nu senast, lysdioder (LED). När folk började köra mer under de mörka timmarna, blev behovet av baklyktor uppenbar. Bromsljus tillsattes som en säkerhetsåtgärd, som var blinkers, och så småningom sidomarkeringsljus och varselljus. Innerbelysning och lampor på instrumentbrädan också utvecklades ursprungligen som säkerhetsfunktioner.
Funktion

Automobile belysning är fortfarande främst en funktion av säkerheten. Strålkastarna ger föraren av fordonet förmågan att se vägen och eventuella hinder framför honom, och för att varna mötande trafik till hans närvaro. De bakre och sidoljus varna förare bakom fordonet till dess närvaro. Blinkers och bromsljus ger förarna både bakom och framför bilen med information om hastighet, plats, och avsikten med fordonets förare. Innerbelysning tillåter föraren att se sina operativa gages för att manövrera fordonet på ett säkert sätt.
Typer

Automobile ljus, vanligen kallad fordonets belysning Systemet består av fram-monterade lampor, bakmonterad lampor, sidomonterade lampor och innerbelysning. Färgerna och funktioner av dessa lampor har utvecklats enligt praxis under åren och har kodifierats i USA under de senaste decennierna i Federal Motor Vehicle Safety Standard 108. Med några undantag strålkastarna får endast avge vitt ljus. Baklyktor får endast avge rött ljus. Sidoljus och svarvning signallampor får endast avge gult ljus. Utryckningsfordon får använda andra färgade lampor som blå.
Funktioner

Placeringen av de olika typer av ljus på ett fordon indikerar deras syfte och funktioner. Strålkastare är placerade på framsidan av fordonet och är utformade för att avge en kraftfull stråle av ljus för att belysa vägen framför. De är ofta utrustade med en dimmer som tillåter föraren att växla mellan ljusare helljus och dimmer halvljus. Blinkersen aktiveras av föraren för att varna andra förare om sin avsikt att vända. Bromsljus aktiveras automatiskt när bromspedalen trycks ner för att varna följande trafik av en förändring i hastighet.
Storlek

Tidiga bil belysningsanordningar var stora och otympliga, och Förändringen har inte alltid kommit snabbt. Standarden runda, 7-tums strålkastare, till exempel, fick i uppdrag av den federala regeringen för alla amerikanska bilar från 1940 till 1975. Idag, däremot, är miniatyrisering av komponenter som har påverkat många branscher förhärskande i auto belysning fält. Lysdioder har ersatt glödlampor i många tillämpningar, minska storleken på den utgående enheten till mindre än ett suddgummi.

.from:http://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/124396.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.