Svenska Bil >> bilentusiaster >> Collectible Cars >> Content

Historien om 1959 Ford Skyliner

Den 1959 Ford Skyliner var Fords försök att producera en riktig hardtop cabriolet som erbjuds köparna de bästa två världar: en cabriolet med utseendet och hållbarheten av en hardtop. Programmet var kortlivad, efterlevande endast för 1957 genom 1959 årsmodeller. Den ursprungliga Skyliner var Fairlane 500, vilken Galaxie ersatt i mitten av 1959. Båda fordonen var praktiskt taget identiska med undantag av badging. 1959 Galaxie Skyliner var Fords flaggskepp lyxbil. Origins

Detroit biltillverkare under åren omedelbart efter andra världskriget var fascinerade med hardtop cabriolet utseende, som i huvudsak var en stolpar coupe som gav alla framträdanden av ett konvertibelt men inte vika ner. Ford början i början av 1950-talet ville ta utseendet ett steg längre genom att ha stolpar hardtop faktiskt vika ner och försvinna in i stammen. För 1957 Fairlane 500, utvecklade Ford ingenjörer en komplex mekanism som med en knapptryckning viks det fällbara taket.
Retractable Hardtop

Sänka hardtop krävs sex elektriska motorer, 13 reläer, 10 växlar och 610 fot av elektrisk tråd. Motorerna arbetade i serie. Driften stoppas om en enda motor misslyckades, kräver föraren att använda en manuell vev för att slutföra jobbet. Operationen inleddes med den bakre ledade stammen lyft rakt upp medan den bakre förpackningstråget förlängas. De främre hörn hardtop olåst sedan och flyttade tillbaka och uppåt innan du flyttar nedåt in i stammen. En 10-tums avsnitt på framsidan av taket veks sig under att tillåta taket passar in i stammen. Stammen sänks på plats när taket var undangömt i. Operationen tog ungefär en minut.
Specs

att tillgodose den utökade bak, lämnade Ford 1959 Fairlane 500 och Galaxie på en 118-tums hjulbas. Bilen mätte 208 inches lång, 76,8 inches bred och 57,9 inches tall. Dessa bilar var anmärkningsvärt tungt på ca £ 3550. beroende på vilka tillval beställas. Den vanligaste motorn var tillval 291,3-kubik-tums V-8 genererar 200 hästkrafter. Basen Motorn var den 145-hästkrafter i-line sexcylindrig. Andra valfria motorer var den 225-hästkrafter 332 V-8 och 300 hästkrafter 352 V-8. En tre-växlad manuell växellåda med överväxel kompletteras motorerna utom 332 V-8, som kom med Ford-O-Matic eller Cruise-O-Matic automatlåda. Den slutliga utväxling var 3.56-till-1. Bromsarna var alla hjul 11-tums trummor. Bränsletanken höll 20 liter. Servobromsar och en automatisk växellåda var tillval på alla bilar.
Novelty

Automotive kritiker och bilismen allmänheten betraktade Skyliner något av en nyhet. Bilen var inte så bekväm att använda som en mjuk-top cabriolet och det var lite bagage utrymme i bagageutrymmet när hardtop var nere. Vidare använde Fords helt nya plåt på baksidan eftersom det fällbara taket krävs en längre bak, vilket ger det en besvärlig utseende. Den 1959 Ford Skyliner inte säljer bra, med bara 12.915 enheter lämnar monteringsbandet. Det kunde ha fortsatt, men den tekniska team som ansvarar för dess konstruktion gick vidare till andra projekt. Ändå Skyliner förebådade vad lyx biltillverkare erbjöd början i slutet av 1990 med infällbara hardtops för Mercedes-Benz SLK, Cadillac XLR, Lexus SC 430 och Volvo C70.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-enthusiasts/collectible-cars/91519.html

Previous:
Next:

Collectible Cars

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.