Svenska Bil >> Driving Safety >> Driving Safety >> Content

Historien om Säkerhetsbälten

The National Transportation Safety Board bedömer att säkerhetsbälten rädda tusentals liv varje år i bilolyckor. Säkerhetsbältet är en av de mest viktiga säkerhetsfunktioner som någonsin uppfunnits för bilen, men det var inte förrän på 1960-talet i Amerika som säkerhetsbälten krävdes i fordon --- och det var bara för framsätespassagerare. Det tog decennier mer för bilbältesanvändning att bli obligatoriska i många stater. Början av säkerhetsbältet

Av 1930-talet i Amerika, hade bilen varit massproducerade under flera decennier, och fler och fler människor var bilägare. Ändå uppskattningsvis 30.000 människor dog varje år i bilolyckor. I ljuset av dessa alarmerande statistik, en grupp läkare gick ihop och skapade knä begränsningar för sina egna fordon. Efter inledande tester i sina bilar visat sig vara en framgång, uppmanade läkarna biltillverkarna att göra säkerhetsbältet standard på alla fordon, eftersom de var på flygplan.
Säkerhetsbälte evolution

År 1954 krävde Sports Car Club of America (föregångaren till NASCAR) alla förare att bära höftbälten. Året därpå blev Kalifornien den första staten att kräva att alla bilar att komma med höftbälten. Det första patentet för säkerhetsbälten i USA gick till Glenn Sheren 1955. År 1956 började Ford och Chrysler erbjuder höftbälten som tillval på vissa modeller, medan Volvo börjat marknadsföra en cross-kista diagonala bältet --- samt tillval säkerhetsbälten för baksätet passagerare.


Säkerhetsbälte mandat

Under 1960-talet började den amerikanska regeringen för att studera effekterna av bilbältesanvändning. År 1965 hade alla 50 stater stiftat lagar som kräver säkerhetsbälten i framsätet på bilar. Tio stater hade mandat över bröstet diagonalbälten också. Två år senare var säkerhetsbälten obligatorisk för alla platser i bilen, bland annat i ryggen. Genom 1975, hade de flesta av den industrialiserade världen följde med lagar som tvingar biltillverkare att inkludera säkerhetsbälten för varje säte i bilen.
Säkerhetsbälten på andra former av transport

1987 blev New York den första staten att kräva skolbussar komma utrustade med säkerhetsbälten. New Jersey gjorde samma fem år senare. År 2001, krävs California alla skolbussar ha höftbälten för studenter. Säkerhetsbälten är inte nödvändiga i tågen
säkerhetsbälte utveckling

Vissa fordon under 1980 hade automatiska säkerhetsbälten som korsade passagerarens bröstkorg när bilen startas,. Dessa var avvecklas inom ett decennium efter rapporter om att människor vars krockkuddar utplacerade i en krasch inte kunde frigöra sig från automatiska säkerhetsbälten. Forskningen fortsätter i säkerhetsbältet branschen, med dubbel-korsning bröstbälte bara en av de stilar som övervägs. Mest säkerhetsbälten är gjorda av tyg, polyester eller nylon.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/driving-safety/146219.html

Previous:
Next:

Driving Safety

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.