Skillnader mellan 5W30 & 10W30 motorolja

Använder rätt motorolja håller din motor vid liv, som ger smörjning till interna komponenter som kan röra sig i hastigheter uppåt på flera tusen varv per minut. För att åstadkomma korrekt smörjning, har olja att kunna flöda effektivt på ett brett spektrum av temperaturer. Detta är anledningen till multi-grade oljor är i allmänhet föreslås för moderna fordon, vilket möjliggör tillräckligt flöde när motorn är kall och när den når normal arbetstemperatur. Flödesegenskaperna hos olika typer av motorolja indikeras med en standardviskositet betyg. Viskositet betyg

Viskositet är ett mått på en vätskas motstånd mot flöde, ju högre viskositeten betyg, desto tjockare fluiden. Med motorolja, är viskositeten anges med betyg fastställts av Society of Automotive Engineers. Syntetiska oljor har ofta två separata viskositet betyg, som i fallet med 5W30 och 10W30 oljor. Detta innebär att viskositeten hos oljan ändras beroende på driftstemperatur. Addera Varför två klasserna?

Med multi-grade olja, är det första numret en indikation på oljans SAE vid kalla temperaturer - ". winter" i "W", som står för här är en uppskattning av oljans viskositet när du startar din motor i ett kallt klimat. Den andra siffran är SAE rating av oljan vid 210 grader F, vilket är tänkt att approximera normal arbetstemperatur flesta motorer. Flera viskositet betyg låt oljan vara tillräckligt tunn för att flyta bra vid låga temperaturer samtidigt som den är tillräckligt tjock för att adekvat smörja motorn när den värms upp.
Uppnå flera klasser

Multi-grade syntetiska oljor har polymera tillsatser som gör oljan att uppnå erforderlig viskositet vid olika temperaturer. Vid kalla temperaturer, polymerkedjorna är lindade, vilket ger oljan dess tunnare, låg temperatur viskositet. När motorn värms upp, polymererna varva ner och därmed öka tjockleken på oljan.
Kallt klimat Krav

För vissa fordon kan tillverkaren föreslår att du använder en lägre -viskositet oljan under längre perioder av extremt kallt väder. Till exempel, om din motor vanligtvis kräver 10W30 olja, kan det vara fördelaktigt att använda 5W30 under vintern för att ge ökad smörjning när motorn startas för första gången. Kontrollera avsnittet Underhåll av ditt fordon instruktionsbok för att se tillverkarens förslag angående krav vintertid olja. Generellt kommer det att finnas ett omnämnande om den kvalitet av den alternativa olja som skall användas, liksom de temperaturområden vid där en sådan krävs. Addera
.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/133389.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.