Fördelar och nackdelar med motoroljetillsatser

Det fanns en tid då motorolja var helt enkelt motorolja. Under 1930-talet började olja tillverkarna att lägga vax modifierare till basolja för att ta itu med vax rester. Idag mest motoroljor innehåller många tillsatser och efter-olja tillsatser och behandlingar finns också. Det finns tre huvudsakliga syften för att använda olja tillsatser, skydda ytor av motordelar, förbättrar prestanda för oljan och förlänga livslängden på oljan. Viskositetsindexförbättrare

Ren basolja har en enda vikt eller viskositet. Viskositet är motståndet hos en fluid att strömma. Ju högre viskositeten är nummer, desto mer resistent oljan är att flyta, eller den tjockare den är. Multi-grade oljor har tillsatser kallas viskositetsindexförbättrare. Dessa tillsatser orsakar multi-grade oljor med viskositet eller vikter 10W-40 för att inte vara tjockare än 10 vikt-olja vid noll grader Fahrenheit och ingen tunnare än en 40 vikt olja vid 212 grader. Det finns två nackdelar med viskositetsindex förbättrar. Den första är att de inte är smörjmedel. Ju större skillnaden i de två talen i multi-grade oljor, förbättrare det mer viskositetsindex finns i oljan, vilket innebär att det är mindre verklig olja. Den andra nackdelen att viskositetsindexförbättrare är att de tenderar att bryta isär under trycket av tvingas genom en motor som är igång. Med varje brutet VII molekyl förlorar oljan lite av sin viskositet vid höga temperaturer. Addera ytskyddande Tillsatser

Fördelarna med vissa tillsatser motorolja är att de skyddar metallytorna efter motorn, speciellt när oljans smörjande filmen går sönder. Anti-slitmedel skyddar mot friktion och motor beslag. Zink-och fosforföreningar används ofta som anti-slitmedel. Andra inkluderar fosfor-och svavelföreningar. En nackdel med svavel tillsatser är att de kan inverka negativt på bränsleekonomi och skada katalysatorer. Rengöringsmedel i motorolja hämmar rost och avlagringar och avlägsna några fasta avlagringar. Dispergeringsmedel håller fasta partiklar i suspension så att de inte bildar slam. Vissa tillsatser tjänar båda funktionerna i rengöringsmedel och dispergeringsmedel. Vissa detergenttillsatser kan arbeta mot andra tillsatser som används för att minska friktionen. Vissa rengöringsmedel och dispergeringsmedel tillsatser kan framkalla skumning och bildandet av avlagringar vid höga temperaturer.
Prestanda Förbättra Tillsatser

viskositetsindexförbättrare hör till denna kategori av tillsatser. Även med användning av Viis, innehåller motorolja vax som kan orsaka olja att tjockna, så flytpunktssänkare sätts till olja för att hålla vaxet från stelnar, gör det möjligt att hälla och flyter lättare vid kallare temperaturer.


Oil Livet Utöka Tillsatser

Olja tenderar att skumma som vevaxeln snurrar igenom det. Skum inte smörja inte lika effektivt som flytande olja, så skumdämpare tillsätts som minskar ytspänningen att kollapsa bubblorna. Alltför mycket skum inhibitor tillsats kan ha motsatt effekt och främja skumning. Med moderna motorer arbetar vid allt högre temperaturer, finns det risk för motorolja oxiderande och därigenom förtjockning. Antioxidant tillsatser bromsa eller hindra denna process genom att sönderdela peroxider.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/133362.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.