Användningen av en varvräknare

Varvräknare visar rotationshastigheten i varv per minut (RPM) i axlar, hjul, växlar och motorer. De används i varje integrering av transport och industriella maskiner. Eftersom rotationshastigheten är viktigt att den korrekta, säker och effektiv drift av många av dessa enheter måste presentationen av informationen ska vara tydlig, koncis och avgörande för operatören, som kommer att göra snabba beslut från dem. Av denna anledning, många varvräknare inkluderar färgband runt omkretsen av varvräknare ratten att betyda normal, marginell, och osäkra eller "red-line" förhållanden. Fordonstrafik Användning

I femtio år sedan kom bara högpresterande sportbilar med varvräknare, nu nästan varje bil, kommer skåpbil och lastbil med en varvräknare som standardutrustning. Det är oftast placerad på instrumentpanelen nära eller bredvid hastighetsmätaren, även om vissa modeller visar varvräknaren ovanpå instrumentbrädan eller ens monterad i en kåpa i huven.
Motor effektkurva

Varje förbränningsmotor används i fordonsapplikationer har en specifikation effektkurvan eller diagram som visar hur mycket hästkrafter produceras över vad olika RPM och exakt RPM där maximal hästkrafter produceras. På samma sätt har varje motor ett vridmoment kurva som visar vridmoment över ett område av RPM-värden samt exakt RPM där maximalt vridmoment produceras. Drivrutiner använder denna information för att optimera sina skiftande poäng från en växel till en annan under kappsegling.
Varvräknare och byta växel

Strategin bakom att använda varvräknaren att skifta kugghjul i en dragrace bygger på att hålla motorn i sin topp hästkrafter som accelererar bilen för så mycket av den totala tävlingen tid som möjligt. De flesta sändningar i högpresterande bilar har utväxling placerade så att när en upp skift görs kommer RPM gå direkt från den maximala hästkrafter övre RPM gräns för maximala hästkrafter lägre varvtal gräns. Detta håller motorn i dess maximala hästkrafter under hela loppet.
Flygplan och båtar

RPM är en viktig faktor, tillsammans med motorn grenrörsvakuum, för bensinmotorer körning propellrar i små flygplan för civil luftfart. Piloter justerar gaspådrag för RPM på varvräknaren och propeller pitch för vakuum. Båt kaptener med flera motorer matchar värdena motorvarvtal hjälp av varvräknare för varje motor. Addera industriella användningsområden

Maskinister använder tachometrar på pressar borra, svarvar och kvarnar för att optimera bearbetningen prestanda i enlighet med typen och hårdheten hos den metall som bearbetas och den typ av verktyg som används. Detta hastigheter metallavlägsnande samtidigt kraftigt skära ner på förslitning av verktyget.
Bärbar

Bärbara tachometrar tillåter tekniker för att justera hastigheten på enheterna utan egna varvräknare. Några av dessa har gummikopparna som rider i slutet av axlarna. Andra har hjul med känd diameter som kan pressas till en roterande enhet på maskinen, även om känd diameter. Laser modeller använder optik och digitala avläsningar.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/124919.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.