Grunderna i Struts

En strut är en komponent eller en del av en struktur (om arkitektur, teknik, eller fordonsindustrin) konstruerade för att motstå längdkompression. Den fungerar som en passiv inför strukturella stöd för att hålla en struktur från att kollapsa i längdriktningen eller att hålla två komponenterna separat. En strut utför den motsatta funktionen av en slips, som är en komponent som håller två objekt som är nära kopplade tillsammans. En allmänt känd strut är den som används som ett passivt stag i en bil chassi, förstärka de aktiva komponenterna i bilens fjädring och chassit. Grundläggande funktioner

En strut som används för fordonsindustrin fjädring brukar monteras inuti en spiralfjäder och i princip utför två jobb --- som ett spjäll eller stötdämpare och som ett strukturellt stöd till fordonets upphängning. I denna mening, ger en strut mer prestanda än enkla stötdämpare, som inte stöder ett fordons vikt och bara styra den hastighet med vilken tyngd överförs i fordonet.
Säkerhetsfunktion

En strut kan också betraktas som en kritisk säkerhetsfunktion, som stöttor (eller chocker, för den delen) som redan är slitna kan leda till övervikt transfer från framsidan till baksidan och sida till sida av bilen, vilket minskar däckens grepp samtidigt som de påverkar hantering och bromsprestanda.
Load Support

som en stötdämpare, har en bil fjäderben förmågan att stödja sidled laster som inte är längs axeln av dess kompression. I detta avseende är det ganska likt en glidande pelaren suspension. Installera stöttor och chocker kan eliminera behovet av en övre bärarm så länge strut har en robust konstruktion med fästpunkter nära mitten för bilagor av laster.
Vanliga typer
p Det finns många typer av bil-stöttor beroende på deras tillverkare, design och funktioner. En av de vanligaste är MacPherson, som köps av biltillverkarna i set om fyra underenheter. Uppsättningen är monterad på bilens kaross och blir en ursprunglig del av bilen montering. Denna typ av stag kombinerar en fjäder och stötdämpare i en enda enhet och sålunda tillåter varje hjul som skall fästas på bilens kaross.

Annan vanlig strut är Chapman strut, som fungerar både som en chock och som ett hjul lokaliseringsanordning. Den är också utformad för att stå emot sidokrafter. Den Chapman strut används på bakhjulen i motsats till MacPherson fjäderben, som vanligtvis används i fronten. Dessutom, till skillnad från MacPherson, gör Chapman strut inte vridbar när hjulet vrids.
Tillbehör

eftermarknad struts finns också tillgängliga och används vanligen som ett bil tillbehör i samband med en bils OEM (original equipment manufacturer) staget för att ge extra styvhet och fjädring. Denna typ kallas ofta en strut bar, fjäderben stag, eller fjäderben stag.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/124661.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.