Svenska Bil >> Driving Safety >> Driving Safety >> Content

Vad är ASR på bilar?

Antispinnsystem, eller ASR, är en sekundär säkerhetsfunktion som arbetar med det låsningsfria bromssystemet eller ABS, på bilar, lastbilar och terrängbilar. Även kallad antispinnsystemet, eller TCS hjälper ASR förhindrar fordonets hjul från att förlora dragkraft med en elektro-hydrauliskt system som styr motorn och bromsarna under besvärliga vägförhållanden eller om föraren använder överdriven acceleration och hjulen halka på trottoaren . Origins

ASR är vanligt i de flesta bilar och motorcyklar sedan omkring 1992. Det kan spåra sin historia till 1930-talets början när Porsche utvecklade differentialbroms som gör att ett hjul att snurra lite fortare än de andra för att förbättra greppet. ASR är nära besläktat med ABS, som har sitt ursprung i flygplan landningsställ att förkorta landningssträckor. ABS visades först i 1966 i den brittisk-made, fyrhjulsdrift Jensen FF Grand Tourer. En tidig användare av ASR, vilket i praktiken kompletterar ABS, var BMW 1979. En annan tidig användaren att använda ASR var Saab 9000 i slutet av 1980. Av 1992 började Chevrolet Corvette med ASR. ASR har sedan utvecklats till har system som kan fördröja tändningen, skära bränsleflöde eller minska antalet motorns cylindrar drift. Andra system gäller bromsar på ett enskilt hjul istället för att manipulera motorns effekt. Samtida versioner av ASR kombinera både bromsning och motoreffekt för att tillhandahålla dragkraft vid behov.
Syfte

ASR hjälper rätt drivrutin fel i besvärliga vägförhållanden. Förare får använda överdriven acceleration när väglaget är dåligt, vilket gör att hjulen slira och bilen till fishtail eller sjöflygplan på våt trottoar. Det kan orsaka traktor med släp för att vikas, särskilt i branta lutningar och när du bär lättare laster. ASR hjälper föraren att behålla kontrollen över fordonet. ASR stoppar spinnrocken genom att upprätthålla dragkraft och begränsande acceleration. De flesta fordon har en indikatorlampa för att varna föraren för halka.
Novice Förarens vän

ASR är en säkerhetsanordning. Även yrkesförare klagar ASR kompromisser prestanda, det är standardutrustning i högpresterande fordon eftersom gasen är mycket känslig. Likaså nybörjare eller tillfälliga förare överskattar ofta sin förmåga att styra ett fordon under svåra väderförhållanden genom att bekräfta förarkontroll i oförutsedda omständigheter.
Funktion

En motor styrenhet ( ECU) övervakar hjulens rotation när tändningen slås på och efter att fordonet börjar röra sig. Styrenheten övervakar och jämför den acceleration och hastighet för drivhjulen till de icke drivna hjulen. ECU aktiverar ASR när hjulens rotation överstiger slirningströskel. ASR aktiverar ventilen differentialbroms att styra bromscylindern, och motorns drivmoment appliceras på den bromsade hjulet. Detta gör att framdrivningseffekt på icke-drivna hjulen att öka. ASR skiftar då från differentialbroms kontroll till motorstyrningen för att minska motoreffekten. I vissa system, kommer ASR fördröja antändning eller minska bränsleflödet till specifika cylindrar för att minska strömmen vid hastigheter över 50 mph.

.from:http://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/driving-safety/147684.html

Previous:
Next:

Driving Safety

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.