Svenska Bil >> Driving Safety >> Driving Safety >> Content

Bilglas Information

Men ofta förbises, är auto glas en integrerad strukturell del i de flesta bilar och skyddar passagerarna från elementen och skräp samtidigt som den erbjuder föraren en bild av omgivningen. Auto glas har utvecklats under det senaste århundradet för att bli starkare, säkrare och mer prisvärd.
Utsikt genom ett bilfönster
Tidig Bilglas

några av de tidigaste massmarknaden bilar, var glas en lyxartikel. Bilar såldes standard utan en vindruta och ofta utan dörrar eller fönster sida också. På 1920-talet blev bilarna snabbare och mer vanligt. Som nya förare klagade vind och skräp började biltillverkare erbjuder gradvis vindrutor som standardutrustning. Nya tillverkningsmetoder för planglas gjorde enkla, tydliga rutor prisvärd och snart flesta bilar var utrustade med glas för att köra även i dåligt väder.
Safety Glass

I slutet av 1920-talet, revolutionerade säkerhetsglas tidigare föreställningar om auto glas. Genom skiktning tunna rutor av vanligt glas med en tunn, självhäftande plastlaminat skikt, producerade tillverkare glas som inte bara kunde stå emot en starkare effekt utan att bryta, men skulle inte producera farliga glasskärvor när den gjorde paus. Säkerhetsglas poserade en stor säkerhetsrisk fördel över planglas och biltillverkare snabbt antog laminerade vindrutor. Under 1960-talet började den amerikanska regeringen kräver användning av laminerade vindrutor på alla nya bilar.
Andra typer av Bilglas

Sedan införandet av säkerhetsglas i 1920, har auto glas fortsatt att förbättras. Nya kemiska föreningar för både själva glaset och plasten laminatskiktet har resulterat i auto glas som är mer transparent, mer resistenta mot splittras resistenta mot farliga bländning och bättre på att isolera kupén från utetemperaturen och buller. Planglas, härdat glas och spegelglas har alla använts i olika skiktade kombinationer som fordonsingenjörer dra nytta av nyutvecklade material av kostnadsbesparande tillverkningsmetoder. Under de senaste decennierna flesta stater har också stiftat lagar som reglerar fönster toning för att se till att förare som vill tona sina fönster för privatlivet eller att hålla ut starkt solljus kan fortfarande se sin omgivning på ett säkert sätt.
Aerodynamik

Mest tidig auto glas producerades i enkla, platta rutor som matchade torget karosseridelar av bilarna av eran. Efter andra världskriget växte den amerikanska bilindustrin snabbt och infört många nya konstruktioner för bilar. Bland dessa var bilar med mer rundade, aerodynamiska kroppar. Böjda glas blev en vanlig del av bildesign på 1950-talet, både för estetik och för att minska motståndet produceras av en bil i rörelse. Vindtunneltest ledde designers för att hitta den perfekta former för böjda vindrutor, sidorutor och bakrutor.
Byte och reparation

När auto glas går sönder, måste det vara repareras eller bytas ut snart. Spruckna glaset kan snabbt försvagas, och stora sprickor kan störa förarens sikt. Medan de flesta krossat glas måste bytas, är billiga metoder för att fylla små sprickor eller flisor med en klar harts polymer blir allt vanligare. I vissa stater med obligatoriska årliga säkerhetsinspektioner, får bilarna inte vara certifierade som säkra när glassplitter är närvarande. På grund av säkerhetsrisken som orsakas av spruckna eller trasiga glas, är ersättare omfattas av många bilförsäkringar.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/driving-safety/146297.html

Previous:
Next:

Driving Safety

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.