Vad är betydelsen av olja i en bil?

Bilar kräver olja som ett medel för att smörja och kyla motorkomponenter. Betydelsen av ren olja som innehåller rätt viskositet vid arbetstemperaturer för en specifik motor upprätthåller motorns prestanda och livslängd. Olja är en relativt billig förebyggande underhåll produkt, jämfört med de kritiska motorkomponenter som kan misslyckas på grund av smutsig olja, förlorade viskositet och låga oljenivå vevhusgaser. Varje fordon ägare bör betala strikt uppmärksamhet till tillverkarens rekommenderade oljebytesintervall, den specifika viskositet och typ av olja som föreskrivs för bilen. Varningar och oljebyte Frekvens

De flesta bilar har ett ljust streck varning eller en mekanisk oljetrycksmätare som varnar föraren för en låg olja skick, oljetryck skillnad eller en vanlig oljebyte intervall. En "Check Engine" light kanske även tjäna detta syfte, beroende på år av fordonet. Det är viktigt att omedelbart reagera på en sådan en varningslampa eller lågt oljetryck behandlingen. Under normala körförhållanden, ändrar en fordonsägare oljan var 5.000 till 7.000 miles, varje halvår eller enligt ägarhandledning specifikationer. Äldre motorer kan dra med förändringar oftare, från 3.000 - till 5.000 mil intervall, eftersom oljeförorening förekommer tidigare i äldre motorer Addera Viskositet och typ

Oil. viskositeter av 10W-30 och 10W-40 är två av de vanligaste oljorna. Den 10W-30 klassificering har en lägre kallstart viskositet, vilket möjliggör flöde vid svalare temperaturer, vilket framgår av den "W", vilket står för "vinter." The 10W-40 är en tjockare blandning reserverat för sommaren månader eller högre temperaturer, men bär en 10W för de kallare temperaturområden. Olja med en 5W-30 rating används vid eller nära minusgrader vid start av fordonet. Multiviskosoljor oljor, såsom OW30, 5W30 och 10W40 används när temperatursvängningar är extrem, med täta dips från toppar till dalar. Multiviskosoljor oljor justeras automatiskt till variationer i temperatur beroende på deras sortiment. Nästan alla biltransportmedel använder tvättmedel olja, som har tillsatser för att bekämpa alkaliskt, rost, fukt och syror.
Kampen Friktion
p Alla kvalitet motorolja bildar en tunn film mellan rörliga komponenter i din bil motor för smörjning. Dessa komponenter inkluderar kolvringar, ramlager och raser, kamaxellagren, ventilskaft, kolv stift och vevstakar. Oljefilmen underkänner kontakt mellan två ytor parning metall, som tillåter dem att halka eller glida förbi varandra, och därför fungerar oljan som en isolator mellan rörliga delar. På platser där ingen friktion resultat, motorns varvtal ökar utan onödig belastning på motorn.
Kyleffekter

olja som cirkulerar genom blocket passager, dalar olje-och lagerytor plockar upp värmemotor förbränning och överför den till svalare områden, såsom oljetråget. Oljepumpen producerar trycket att cirkulera oljan från olja i pannan, håller oljeflödet i ständig rörelse, aldrig låta den ackumuleras i de hetaste regionerna i förbränningen området. Genom att överföra hög inre förbränningstemperatur, har olja en kylande effekt på motorn och främjar bättre prestanda. Oljekylare, som är standard på många bilar, sänka oljetemperaturen ännu längre, förlänga livslängden på olja och hålla den inom rimliga viskositetsområden.
Cleansing Kvaliteter

Tvättmedel olja har särskilda tillsatser som bryts ner och låsa på slam, partiklar, rost, fukt och syror. Tvättmedel olja bryter ner kol, avgaser och sot i förbränningskammaren så att de inte håller sig till metallytorna. Den främmande föremål fastnar i oljefiltret, som håller föroreningarna från återcirkulering genom hela motorn. Denna själv-tvättprocess förlänger livslängden och kvaliteten på oljan, förlänger tiden mellan oljebyten, och smörjer motordelar samtidigt.
Oil ljuddämpning Kvaliteter

Bra kvalitet olja fungerar som en ljud dämpare i bilmotorer. Förutom den tjocka beläggningen oljan ger över stora delar att dämpa ljudet, den eliminerar onödiga friktion och vibration mellan hårda metalldelar. Till exempel, hydrauliska ventillyftare är benägna att buller när kvaliteten på oljan har äventyrats eller när oljenivån är låg, vilket resulterar i den vanliga "clackingen" eller "klickande" ljud. En tyst, lättrullande motor resultat från olja ger rätt barriären mellan rörliga delar.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/133376.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.