5W30 och 10W30 Skillnader

Motorolja har specifika egenskaper för användning i bilen, båten eller liten motor. Society of American Engineers anger normer för motoroljor, och du kan berätta om en motorolja uppfyller deras krav från SAE specifikationen på flaskan. 5W30 och 10W30 är både motoroljor som används i bil-och andra motorer. Motor Oil Vikt Numbers

Motorolja tilldelas en specifik vikt genom att deras viskositet vid en viss temperatur. En 30 vikt olja har en lägre viskositet än vad en 40 vikt olja, men är tjockare än en 5, 10 eller 20 vikt olja. Olja vikter börjar på 0 och går upp till 50 för de flesta behov motorsmörjolja, men kan gå högre för andra ändamål.

En "rak" vikt olja har endast ett nummer såsom "SAE 30" eller "SAE 20 "vikt. Detta nummer anger oljans viskositet när det värms upp till 210 grader. Användning av raka vikt oljor har blivit begränsad till speciella ändamål, men vid ett tillfälle var den enda typ av olja som finns tillgänglig.
Dual Weight Oljor

Dual vikt oljor har två viskositet betyg eller vikter. Den första vikten är "W" nummer som 5W eller 10W. Detta indikerar vikten av olja när det är kallt och vid en temperatur på 0 grader Fahrenheit. En 5W olja har en lägre viskositet än vad en 10W olja vid svala eller kalla temperaturer

Det andra numret av dubbel vikt olja -. Numret anges efter "W" - är det varmt eller hett viskositet . När oljan blir varm, har den vikt eller viskositet anges av det andra talet. Vid 210 grader, 10W30 olja fungerar som 30 vikt olja och vid 0 grader, fungerar den som 10 vikt olja.
Syftet med Dual viskositet
p Det är viktigt att en olja kan smörja motorn när det är både kallt och varmt. När en motor är varm, har oljan att flyta smidigt genom motorn för att nå de delar som det smörjer. När motorn är kall, har det fortfarande har att utföra denna funktion.

Dubbla vikt oljor ger smörjning när motorn är varm eller kall eller bara värma upp. Biltillverkarna anger ofta en lägre kall vikt för mycket kallt klimat och högre kall vikt för varmare klimat. Detta översätter till 5W30 om du bor där temperaturen understiger 0 grader Fahrenheit eller 10W30 för klimat med vintertemperaturer ned till 0. Högre lägsta temperaturer kräver högre viskositet oljor som 20W30 eller 20W50. Addera Varför använda dubbel Vikt Oljor

Vid låga temperaturer, de dubbla vikt oljor ger smörjning eftersom oljan flyter lätt och snabbt belägger motorns rörliga delar. Den lägre vikten oljan ger mindre smörjning än en högre vikt olja, dock, och var det används uteslutande motorns rörliga delar snabbt skulle slitas ut.

En dubbel vikt olja får motorn går och smörjer det tillräckligt bra under warm-up period att det inte kommer att bära för snabbt. När motorn är varm, ger den högre viskositeten hos oljan den extra smörjning för att hålla motorn från att bära ut. Detta är ytterligare en anledning till varför du inte ska gå på tomgång motorn för att värma upp - kör bilen värmer motorn snabbare vilket innebär att oljan smörjer bättre Addera 5W30 Versus 10W30
<. p> Summan av kardemumman är att en 5W30 motorolja rekommenderas för de flesta bruk när temperaturen sjunker under 0 grader och en 10W30 motorolja för temperaturer så låga som 0 grader. Extrema klimat kan kräva andra oljetyper. Om du bor där temperaturen ofta når 50 under 0, kan du behöva använda en 0W30 olja.

Veta vad oljan vikterna betyder och hur de påverkar smörjning av din motor kommer att hjälpa dig att välja rätt olja vikt . Användning av olika olje vikter kan påverka bilens garanti, så alltid följa tillverkarens anvisningar och kontrollera med din återförsäljare innan du ändrar kvaliteter.

.from:http://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/133321.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.