Vilken Viskositet Motor Oil använder jag?

En bilmotor liv är starkt beroende av kvaliteten på motorolja som rinner genom den. Viskositeten hos motorolja skulle kunna öka eller förstöra livet av förbränningsmotorer. Motorolja viskositet eller tjocklek, påverkar oljans förmåga att smörja motorns rörliga delar och hindra slitage orsakat av friktion. Det bästa valet för en bils motorolja bör varken vara för rinnande eller för trögflytande. Funktion

olja viskositet beskriver den lätthet med vilken oljan strömmar vid vissa temperaturer. Den vattniga konsistens tunnare oljor tillåter dem att flyta lätt vid låga temps, vilket gör dem bättre för att starta motorer i kallt väder. Den honung-liknande konsistens av tjocka oljor gör dem bättre för att upprätthålla oljetryck när det är varmt. Motorolja håller motorns rörliga delar från gnugga tillsammans. Det tar också bort värme från förbränningen cykeln, rengör motorn genom att avlägsna biprodukter från förbränning och minskar luft exponering för metalldelar som förhindrar oxidation.
Typer

Society of Automotive Engineers (SAE) fastställer rating av motorolja viskositet. Forskarna mäta viskositeten och ge den ett nummer. Lägre "vikt" (viskositet) oljor är tunna medan högre "vikt" oljor är tjock. Multiviskosoljor motoroljor har två nummer viskositet rating (single vikt oljor är endast tillgängligt för vintage motorer). Antalet varierar från 0 till 50 (. Ie10W-30), den temperatur vid vilken oljan häller i grader Celsius. Den "W" som följer den första siffran hänvisar till sin vinter viskositet rating. Den andra siffran är hög temperatur viskositet rating.
Funktioner

Lägre viskositet oljor flöde lätt i kallare temperaturer och har oftast en rating på 0W, 5W eller 10W. Motor oljor med en hög viskositet är mer lämpade för drift i varmare temperatur. De kan antingen vara enstaka vikt eller multi-grade med en SAE 30-50.
Överväganden

Tunnare, inte kallt väder oljor inte prestera bra i varma temperaturer eller för höga hastigheter. Tjocka, hög temp oljor blir alltför sirapsliknande eller geléform när temperaturen sjunker under noll, vilket gör det svårt för motorn att vända. Hög körsträcka motorer tenderar att ha större bäring avstånd på grund av motorslitage. Byte av oljan med en av en högre viskositet kommer att förbättra motorns smörjning, öka oljetrycket, och förlänga motorns livslängd. Det kommer också att minska motorbuller och skär Oljeförbrukningen. I race motorer, där ihållande hög temp, hög belastning är ett bekymmer, är en tyngre olja (20W-50) finns tillgängliga.
Missuppfattningar

En myt omgivande viskositet motorolja är att "tjockare är bättre." Dagens tunnare viskositeter är bättre för mindre bärande godkännanden i moderna motorer, där tjockare oljor hindrar oljeflöde och tryck. Den "mörka oljan" myt, som tidigare krävde ett oljebyte, inte längre håller streck. Aktuella oljor med diskmedel avbryta sotpartiklar, vilket mörkare oljan men är för små för att skada motorn. Detta leder så småningom till slam om oljan inte ändras. När motorerna använde singel-vikt oljor, regerade den 3000 oljebyte regeln. Nyare multi-vikt, tvättmedel oljor gör denna regel en modern myt.

.from:http://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/132594.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.