Oil Debris Analysis

Motorolja är en komplex produkt med många arbetstillfällen. Dess huvuduppgift är att smörja motorn, minimerar friktion och slitage mellan rörliga delar. Olja kyler också motorn, håller den ren, och hjälper till att förhindra korrosion. Använd motorolja bär upphängd slitage skräp och föroreningar samt belägg för oljetillsats sammanbrott. Olja analysen är en undersökning av egenskaper och innehåll används olja för att diagnostisera hälsa motorn. Oil Debris

ytor gnids mot varandra, friktionen mellan dessa ytor får dem att bära. Små partiklar av de ytnära material avlägsnas från ytorna. Större partiklar fångas av oljefilter, men mindre partiklar blir suspenderade i smörjoljan. Använder instrument såsom spectrograph att identifiera typen och koncentrationen av partiklar i oljan, inklusive koppar, järn

Oil skräp analys , krom, bly, tenn, aluminium, molybden, kisel och natrium.

Genom att övervaka resultaten av analysen över tiden, är det möjligt att identifiera trender som plötsliga ökningar i koncentrationen av vissa element som kan tyda den förestående fel på en komponent.
oljeförorening

Motor förbränning skapar biprodukter såsom sot och svavelföreningar. Olja analys kan identifiera andra föroreningar också.

Glykol (frostskydd), bränsle och vatten kan alla läcka förbi tätningar och förorena oljan, som reagerar med oljans tillsatser för att minska deras effektivitet.

Bränsle späder ut oljan, sänka dess viskositet och påskynda slitage.

Vatten accentuerar agerande syrorna i oljan, vilket ökar risken för korrosion. Överdriven vattenförorening kan skapa en ackumulering av olja slam som kan blockera oilways, eventuellt orsaka plötsliga fel på grund av bristande smörjning.
Oljeadditiv

Motorolja innehåller tillsatser som hjälper oljan att prestera väl och öka dess livslängd. Till exempel, tillsatser hjälper till att neutralisera syror som produceras av en kall den avstängda motorn, för att minska oxidationen i oljan och för att bibehålla viskositeten hos oljan som används.

Analys av utförandet av dessa tillsatser med tiden kan hjälpa att ange var en viss tillsats kan bryta ner medan oljan är annars ändå effektivt. I dessa fall kan det vara möjligt att lägga till ny tillsats till oljan istället byta olja, ett förfarande som kallas "oil sötning."
Betydelse
p Det är klart att ett effektivt olja analysprogram är viktigt för både säkerhet och ekonomiska skäl.

Analysis kan indikera ökad förslitning och faktiska fel komponent såsom bränsle och vatten sälar. Ökade skräp nivåer i oljan kan förutse förestående komponentfel.

Oljeanalys erbjuder direkta bevis för den effektiva livslängden på olja och enskilda olja tillsatser, som gör det möjligt för företag att ställa oljebytesintervall baserad på data snarare än gissningar. Om en särskild tillsats bryter ner innan oljan annars förlorar sin effektivitet, tillsatsen av färsk tillsats till "sockra" oljan kan vara mer kostnadseffektivt än att byta olja.
Överväganden

För att vara mest effektiva, beror oljeanalys på en riktig tolkning av resultaten. Det är lätt för en analytiker att hoppa till felaktiga slutsatser om de inte är medvetna om alla de variabler som kan påverka olje prov, såsom typ av utrustning för olje-provet är från den aktuella utrustningens livslängd, underhåll eller komponent ersättare som har inträffat sedan den senaste analysen, arbetsmiljö, och så vidare.

SACODE Programmet är en typisk systematisk analys program, där "SA" representerar basolja egenskaper, "CO" representerar olje föroreningar, och "DE" representerar olja skräp. Programmet metoden tar en analytiker igenom en checklista som hjälper till att identifiera alla de förhållanden som kan påverka analysen.

.from:http://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/132535.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.