Skillnaden mellan Drive & Overdrive

I automatiska växellådor, beskriver överväxel en utväxling som är under 1-1 varvtal-till-överföringshastighet. Denna lägre förhållande ger överlägsen bränsleekonomi men dålig acceleration och oftast ingriper endast när marschfart har nåtts. Olika automatiska växellådor uppnå detta utväxlingsförhållande på olika sätt - vissa med en extra växel, andra genom att begränsa glidning i överföringen. I båda fallen ska överväxeln användas såvida dragande eller körning i mycket bergig terräng. Extra Gear

Många automatiska växellådor, särskilt i små sedaner, har en treväxlad arrangemang med en valfri fjärde växeln som kallas överväxel. Denna växel aktiveras automatiskt om inte åsidosätts av föraren. I vissa bilar, frikopplar en elektronisk switch överväxel. I andra, kan föraren växla in antingen köra eller overdrive. Växling genom drive in överväxeln tillåter överföring att bedriva denna fjärde växeln, och överföringen kommer att flytta genom de tre första växlarna som vanligt.
Överföringslådor

Semi-traktorer och vissa tunga lastbilar och stadsjeepar har en fördelningslåda som överför kraften från växellådan till en drivaxel. Överför fall har en andra koppling som tillåter viss glidning mellan växlarna i transmissionen och drivaxeln. I denna konfiguration släpper överväxeln kopplingen och låser dessa växlar tillsammans. När överväxeln är engagerad i en fördelningslåda, medger det högre körsträcka men kan överhettas en överföring om ingrepp under hög belastning.
Pickup lastbilar

Designad för dragande och bogsering, mest sen modell tunga pickup lastbilar har fem-eller sexväxlade växellådor med en automatisk överväxel. Dessa sändningar är programmerade att ingripa med överväxel när en marschfart har uppnåtts och motorn kan bekvämt bära en last utan överansträngning. Overdrive i dessa konfigurationer kan oftast stängas av om lastbilen är dragande en tung belastning, särskilt i kuperad terräng. I allmänhet bör överväxeln frikopplas vid bogsering.
Utväxling

Overdrive har fått sitt namn från den meningen att motorn är över-inriktad, vilket innebär att fordonet skulle kunna uppnå en högre hastighet om det var i en lägre växel. Den sista enheten i de flesta överföring mönster har en 1-1 utväxling, vilket innebär en revolution av överförings översätter till ett varv på drivaxeln. Overdrive redskap släppa det till en nivå under 1-1. Dessa lägre förhållanden generellt faller inom 0,7-1 området, vilket innebär att 0,7 av en revolution av transmissionen resultatet i en rotation av drivaxeln.

.from:http://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/131702.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.