Motor Oil & Zinc

Zink är ett gemensamt metalliskt grundämne som används för många olika applikationer inom maskin-och anläggningsindustrin. Metallen har vissa egenskaper som gör den resistent mot korrosion som järn lider, så den används för att belägga många olika stålprodukter i en process som kallas galvanisering. Dessa samma egenskaper gör zink en värdefull tillsats i motorolja formler så länge som den används i rätt mängder. Syfte med Motor Oil

Syftet med motorolja är att förlänga motorns livslängd. Motorer innehåller många rörliga delar som samverkar mycket snabbt för att producera energi. På egen hand, skulle dessa komponenter bygga upp en stor mängd värme och snabbt slitage av motorn ut genom friktion. Motorolja strömmar genom motorn för att värme och smörj rörliga delar, minskar friktion och de skador den orsakar.
Tillsatser

motoroljor har många olika ingredienser, som är en anledning att det finns så många valmöjligheter. Flera olika typer av olja används ofta, och andra kemiska föreningar som är kända som tillsatser ingår. Dessa extra element är utformade för att ge oljan vissa egenskaper som gör den mindre trögflytande eller mindre brandfarlig, eller lägga till andra användbara egenskaper. Zink är en av dessa tillsatser.
Zinc

motorolja, är små mängder av zink ingår att hjälpa motorn att minska slitage orsakad av metall mot metall kontakta inom motorn. Motorolja och motorns konstruktion är utformade för att förhindra denna typ av kontakt, men om de misslyckas då zinkföreningar gå in och ge en nödsituation buffert för att skydda metallen från lidande så mycket skada som det brukar.

Nivåer

zinknivåerna i motorolja intervall beroende på olja och dess tillämpning. Som av 2010, American Petroleum Institute regler begränsar zinknivåerna till 0,08 procent av motorolja innehåll (ned från tidigare 0,15 procent). Denna låga belopp regleras eftersom zink tenderar att förbränna dåligt och har en ohälsosam effekt på katalysatorer och avgasreningssystem.


Överväganden Medan nötningsinhibitorer är viktiga motorolja, olika oljor har olika mängder av både zink och fosfor, som båda hjälper till att skydda motorerna från metall slitage. I fordon som används vid relativt låga hastigheter och är inte drivit hårt, låga zink nivåer är en bra idé. Högre zink nivåer gäller mer för luftkylda motorcyklar eller turboladdade bilar som ofta behöver extra skydd.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/126380.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.