Hur man mäter viskositeten hos Motor Oil

Det finns vetenskapliga sätt att mäta viskositeten med en viskosimeter, men har en gör-det-självare kök flesta av de verktyg som behövs för att få en enkel mätning av en motor oljans viskositet. Även om, innebär det vissa kunskaper i algebra, kan en grundläggande experiment mäta den tid det tar för en rund sfär att släppa från ytan av en vätska som olja, till botten av ett glas mätglaset eller annan cylinder. När han siffror det numret (det är mätt i centimeter per sekund), kan han koppla in de andra variabler i en formel för att mäta viskositeten hos oljan vid rumstemperatur. Saker du behöver
Två identiska glaskulor
Motorolja
Kalkylator Review Två rena identiska examen mäta koppar
Tång
Gram skala
Paper
Stoppur

Visa fler instruktioner
1

Väg en ren tom mätglaset (en cylinder) på gram skala. Notera vikten på papperet.
2

Put ungefär en halv flaska vanlig motorolja i cylindern. Väg den oljefyllda mätglaset. Subtrahera siffran i steg 1 av denna figur. Detta är vikten av oljan.
3

Notera höjden på oljan i koppen. Denna höjd bör uttryckas i centimeter. Notera denna höjd på papperet. (Värdet på koppen visar också volymen av oljan i milliliter).
4

Be någon att stå redo med tidtagaruret.
5

Plocka upp en av de rena glas kulor och placera det mycket försiktigt över vätskan så att den knappt vidrör ytan av oljan.
6

släpper samtidigt marmor och starta stoppuret. Stoppa timern det ögonblick marmorn når bottnen av koppen. Detta är hastigheten. Hastigheten är avståndet som marmor bollen sjönk (i centimeter) dividerat med den tid det tog att nå botten av koppen (i sekunder). Notera denna tid på papperet. Upprepa steg 4 och 5 några gånger och de genomsnittliga svaren.
7

mäta densiteten av marmor. Detta är vikten per volymenhet, mätt i gram per kubik centimeter (g /cm ^ 3). För att göra detta, sätta marmor på gram skala och notera avläsningen.
8

Mät marmor volym genom att hälla lite vatten (fyll den ungefär till dess halvvägs) i den andra koppen. Ställ ner koppen och låt vattnet sedimentera. Observera vattennivån. Den mäts i ml, vilket motsvarar cm ^ 3. Den andra glass marmor
9

Place i vattenfyllda-mätglaset och låt det sjunka till botten. Notera höjden av den undanträngda vatten genom att skriva tal nedåt.
10

Subtrahera siffran i steg 7 från figuren i Steg 8. Denna skillnad är lika med volymen av marmor (i c /^ 3).
11

mäta densiteten av oljan. Du har redan vikt och volym av olja. Densiteten motsvarar vikten dividerad med volymen.
12

Mät radien av marmor. Sätt marmor på ett plant, horisontellt bord. Med en linjal mäta diametern av marmor. Radien är halva diametern.
13

Infoga dessa siffror i formeln n = 2 ("ρ) ga ^ 2/9v att hitta viskositeten hos oljan. Svaret är uttryckt i termer av enheter av poise (g /cm gånger er) från

Här är en lista på viktiga variabler:.

"ρ = densiteten hos sphere'density av oljan ( i g /cm ^ 3) g = tyngdaccelerationen (980 cm /s ^ 2) a = radien på sfären (i cm) v = medelhastighet av fallande marmor (i cm /s) katalog
Addera .from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/126156.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.