Vad är en Vevaxelgivare?

En vevaxel lägesgivare är standardutrustning på nästan alla elektroniskt insprutat bränsle fordon och ger datorn vital information i realtid. Vevaxel lägessensorer är nästan alltid finns på den främre eller bakre av motorn, antingen bakom vevaxelns remskiva eller på svänghjulet. Syfte

vevaxelposition sensor (CPS) används i stället för en distributör på datorstyrda motorer. CPS anger var datorn vevaxeln är i sitt roterande cykel. Vevaxelposition relaterar direkt till kolvens läge, som bestämmer den exakta tidpunkten för enskild cylinder bränsleinsprutning och tändstift.
Magnetic Sensor funkion

flesta CPSS är magnetiska Hall-Effect sensorer liknande de som användes i de elektroniska distributörer som de ersätter. Vevaxeln är kugghjulsliknande tandhjul (vev trigger wheel) passerar inom millimetrar av en magnet (CPS eller HALL-sensor) monterad i timing fallet. Eftersom de höga poäng på avtryckaren hjulet passerar magneten, den ström som passerar genom magneten förändringar i förhållande till närheten av växeln tand. Tänk på veven-trigger-system som hälften av en elektrisk motor. I en elektrisk motor, går en motsvarande ström genom kugghjulet, vilket orsakar rörelse. CPS är passiv och bara upptäcker passagen av kugghjulet.
Optisk sensor Funktion

Vissa motorer använder en optisk CPS som fungerar på en lättare förstått princip. Optiska CPS sensorer använder en laser som är monterad på ena sidan av sensorn, som passerar genom luckorna i kugghjulet. Växelns tänder avbryter laserstrålen, styckning spänning till solceller receptor "öga" på den andra sidan. Optiska sensorer är lite mer tillförlitlig vid höga varv per minut än magnetiska sensorer, vilket gör dem bäst lämpade för racing applikationer.
Fördelar

Crank-trigger system är långt bättre på att upptäcka vevaxelposition än old-school distributörer, som är beroende av spänningen överförs över en uppsättning kontakter för att utlösa tändstiften. Det primära problemet med distributörer är att deras rotorer snurra vid en hög varvtal, vilket minimerar den tid som strömmen måste passera mellan sina kontakter, minskande tändspänning och timingnoggrannhet. Detta leder oundvikligen till höga varvtal misständning, ett problem som CPS-system nästan aldrig lider.
Nackdelar

vara en elektrisk sensor, är en CPS känslig för föroreningar i oljan och kortslutning. Detta kan komma i form av inre vätskan förorening (olja) eller extern vätska kontaminering (regnvatten eller vattenpölar). Extern kortslutning är en endemisk fråga om motorer som använder en låg-monterade CPS eller en som sitter i en vatten-svällning "bra." Äldre Ford Explorers (som ofta drivs genom vattenpölar och lera) är kända för att drabbas av just en sådan yttre kortslutning. Dessutom kan magnetsensorer kastas av genom metallspån i oljan. Optiska sensorer kan bli blockerad av smuts och skräp, vilket är ytterligare ett skäl de främst används i racing applikationer, där förhållandena är renare och där sensorerna kan servas regelbundet.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/126038.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.