Typer av topplock

Bland de inre komponenterna förbränningsmotor, en del behöver vara i eller fäst vid den övre delen av cylindrarna. Sådana komponenter är främst inlopps-och utloppsventilerna och tändstift. En typisk topplock är ett block av metall sitter ovanpå cylindrarna, med ventiler och tändstift för varje cylinder inbyggd och tätad mot huvudmotorn kroppen som innehåller cylindrarna. På detta sätt innehåller cylinderhuvudet de övre sektionerna hos cylindrarna. De kylmedel trummorna är också innesluten inuti cylinderhuvudet i vattenkylda motorer. Flathead Motor topplock

Denna motor head design blev vanligt i tidiga motorer på grund av dess enkelhet. Det presenterade ventilerna själva byggt på sidorna hos cylindrarna i stället för i den övre sektionen, med den nedre delen av huvudet innehållande kammare för ventilerna att stiga in för att möjliggöra insug och avgas. Huvudet var i huvudsak en enda platta av metall utan några mekaniska delar, som gjorde sin tillverkning och montering enkel. Denna design erbjuds också enklare och bättre kylning mekanismer, men så småningom förlorade popularitet på grund av allvarliga begränsningar i prestanda som luftflödet krävs en 90-graders sväng för att komma in i förbränningsrummet vilket resulterar i ineffektiv kompression och dålig förbränning. Likaså är en annan nackdel med komplicerade avgaserna vägen, vilket leder till överhettning av motorn genom att hålla avgaserna inom den för en längre tid.
Overhead Valve (OHV) Motor cylinderhuvuden

Dessa motorhuvudet mönster återfinns i motorer med motorblock innehållande kamaxeln. Huvudet har intag och gnista mekanismer samt de ventiler som aktiveras för insug och avgas med mekaniska stötstänger. Denna konstruktion bidrar till att uppfylla några av de begränsningar platthuvudet design, vilket resulterar i bättre prestanda samtidigt som motorn tillräckligt kompakt. Komplexiteten i enheten tidsbestämning är också ganska låg på grund av kamaxeln som ligger nära vevaxeln, en liten kedja-eller effektivare-en direkt kugghjulsmekanism ansluter dem.
Overhead kamaxel (OHC) Motor Heads

Som presenterat på Datsuns motorn jämförelsen, dessa huvuden-som namnet antyder-har en inbäddad kamaxel och är därmed mer komplexa än de typer som tidigare diskuterats. Dock eliminerar detta användningen av stötstänger att manövrera ventiler som kamaxeln ligger direkt ovanför ventilerna och kan aktivera dem direkt. Dessa huvuden kommer i två varianter: en för enkel överliggande kamaxel (SOHC) motorer, med en kamaxel inbyggd i huvudet, och en annan för dubbla överliggande kamaxlar (DOHC) motorer med två kamaxlar i huvudet. I det senare versionen, är en av kamaxlarna ansvariga för kontrollen av inloppsventiler medan den andra driver avgasventilerna. OHC huvuden har även flera ventiler per cylinder och modern OHC motor huvuden har integrerade variabla system ventiltider för förbättrad prestanda.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/125986.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.