Vad är en Oxygen sensor som används för på ett fordon?

Syresensorn på ett fordon är en viktig del av utsläppen styrsystem som är ansvarig för att minimera mängden skadliga avgaser. Det är ansvarig för uppföljning av sådana saker som katalysator drift, och det ger Electronic Control Module (ECM) viktiga data om driften av motorn - data som används för att göra justeringar som kan resultera i renare förbränning av bränslet . Fakta

Varje bil som har Omborddiagnos (OBD) har åtminstone två syresensorer, och ibland upp till fem. Dessa sensorer, som är belägna i strömmen av avgassystemet, leverera en spänning som varierar med syrehalten i avgaserna. På detta sätt, kan ECM datorn (eller "hjärna" av bilens SJÄLVÖVERVAKNINGSSYSTEM) övervaka förhållandena i förbränningsrummen i motorn.
Funktion

När de lambdasonderna detektera en ökning av koncentrationen av syre i avgaserna (som anger magra förbränningsförhållanden) återvände spänningen till ECM minskar (till ca 0,4 volt). När motorn är igång rik och syrehalten är låg, är spänningen ökas (till någonstans runt 0,7 volt). ECM kan sedan justera mängden bränsle som sprutas in och sålunda reglera motorns drift. Om ECM är oförmögen att uppnå optimal förbränning av bränslet, och syresensorn konsekvent returnerar en spänning utanför det normala intervallet eller sensorn är defekt, kommer "Check Engine" light slå på, varna föraren om att det finns ett problem .
Typer

primära lambdasonden (även kallade front O2-sensor) är placerad framför katalysatorn. Den sekundära lambdasonden (eller bakre O2-sensor) ligger längre nedströms i avgaserna, och kan användas för att övervaka driften av katalysatorn. Dessa sensorer kallas katalysator monitorer. Vissa Lambdasonderna värms, och det finns två typer, den zirconia syresensor och titanoxid syresensor.
Föroreningar

Driften av en syresensor kan hämmas genom förorening av silikon inlåning (från frostskyddsmedel, RTV tätningsmedel eller sprayer tätskikt) eller inlåning kol. Om detta händer, kan det störa systemet bränsleinsprutning. Byte av lambdasond med jämna mellanrum (efter 100.000 miles för en uppvärmd tre wire sensor, och efter 60.000 miles för en eller två trådssensor) kan förhindra att detta händer.
Betydelse

Sedan sin debut på 1970-talet, har utsläppsbegränsande system varit ansvariga för att förhindra miljontals ton av föroreningar i atmosfären genom att bilar att bränna bränslet mer rent och få bättre gas körsträcka. En av de främsta spelarna är syresensorn. Utan det, har bilens dator inget sätt att reglera förbränningen av bränslet, vilket skulle resultera i mer skadliga utsläpp. Dessutom, utan syresensorn, skulle felaktiga katalysatorer gå oupptäckt (åtminstone tills bilens nästa besiktning).

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/125024.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.