Vad är bilavgaser?

Bilavgaser är moln av gaser, oftast knappt synlig, som puffar ut ur slutrör i våra bilar. Det är en produkt av brinnande bensin, och den har flera beståndsdelar. I Engine

En bils avgaser börjar det liv i motorn, speciellt i kolvarna. Under varje kolv makt stroke, är en blandning av bränsle och luft snabbt bränns. Detta ger en kombination av värme, som avleds genom bilens kylare, mekanisk energi som överförs till hjulen och vissa kemiska avfallsprodukter, som spolas ut som avgaser.
Grundläggande kemi

ren bensin är en kombination av kolväte kemikalier, som är föreningar som består helt av grundämnena kol och väte. När ren bensin förbränns under ideala förhållanden, kolet och vätet kombineras med syre från luften. Denna reaktion frigör värme och omvandlar kolväten till koldioxid och vanligt vatten.
The Real World Chemistry

En motor egentligen inte bränna bensin under ideala förhållanden. Varje kolv utför ett hundratals drivslag gånger per minut, så det finns väldigt lite tid i varje tändningscykel för bränslet att brinna. Atmosfäriskt kväve bränns med bränsle-luftblandningen, och bensin oftast innehåller föroreningar såsom svavel. Detta resulterar i en mer komplex kemi för bilavgaser. Bil avgaser innehåller vanligen koldioxid, vatten, kolmonoxid, och olika kväve-eller svaveloxider. De första två komponenterna är harmlösa. De två sistnämnda kan orsaka allvarliga problem.
Farliga Gaser

föroreningar i bilavgaser, koloxid och kväve-och svaveloxider, berör oss på olika sätt. Kolmonoxid gas är det som gör bilavgaser så farlig. Även om det inandas i måttliga doser kan det leda till döden. Kväve-och svaveloxider kombinera med andra gaser i atmosfären för att bilda surt regn.
Rensa upp Exhaust

att lindra de skador som föroreningar i avgaser kan orsaka, moderna bilar är utrustade med en katalysator. Denna enhet "Scrubs" avgaserna genom att tvinga gaserna till en sekundär serie kemiska reaktioner innan de släpps ut i atmosfären. Kolmonoxiden tvingas att slutföra sin reaktion med luften, för att bli koldioxid. Kväve-och svavel-oxider omvandlas till mindre skadliga föreningar, och eventuella oförbrända hyrdocarbons omvandlas till koldioxid och vatten. Det är inte ett perfekt system, men det fungerar ganska bra.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/124723.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.