Torque Converter Information

En momentomvandlare i en automatisk växellåda har samma funktion som kopplingen i en manuell växellåda. Det bidrar till att ansluta och överföra roterande kraft från motorn till transmissionen och hjul. Emellertid åstadkommer en momentomvandlare detta med hjälp av vätska som ett medium i stället för friktion. Tack vare den toque omvandlare, om bilen har automatisk växellåda, behöver du inte använda en växelspak eller sänka en kopplingspedal. Fakta

momentomvandlare är en fluidkoppling som kopplar in och ur motorn och transmissionen. Sittplatser inuti omvandlarhöljet mellan motorn och den automatiska växellådan, den har formen av en stor munk, om en och en halv fot i diameter och sex inches bred. Föreställ dig två fläktar vända mot varandra inuti denna munk: ett pumphjul och en turbin. När motorn roterar pumphjulet till bra hastigheter, det orsakar oljan i att virvla i hög hastighet, snurra turbinen framme vid hög hastighet liksom. En stator, en mindre fläkt roterar tillsammans med fläkthjulet, hjälper till att förbättra oljecirkulation. Och när transmissionen ansluter till turbinen genom en anslutningsaxel, kraft från motorn överförs till växellådan. En typisk momentomvandlare är gjord av
Identifiering

fyra delar: ett skovelhjul, en turbin, en stator (en mindre fläkt) och bostäder. Alla tre komponenter-impeller, turbin-och stator-har böjda fläktblad. Höljet, vanligen gjord av två bitar av stål svetsas samman, fungerar inte bara som ett skyddande hölje för fansen, men också som en tätning behållare för transmissionsolja.
Funktion

Momentomvandlaren har samma funktion som kopplingen i en manuell växellåda, men använder vätska för att överföra kraft i stället för friktion. När du startar motorn och ha transmissionen i "Park" eller "neutral", turbinen inuti omvandlaren förblir okopplade till transmissionen, men pumphjulet inuti roterar långsamt. När du växla transmissionen till "Drive", "Reverse", "First" eller "andra" kugghjul, momentomvandlaren par till motorn via växellådans ingående axel. Och när motorn accelererar, vevaxeln i motorn, omvandlaren, impeller och olja börjar snurra mycket snabbare. Nu oljan har kraft att rotera turbinen, överföra denna kraft till transmission interna enhet ledamöter och redskap.
Funktioner

Fylld med automatisk växellåda olja, en momentomvandlare blir mycket tung. Denna vikt gör att den kan fungera som ett svänghjul i en manuell växellåda. Som ett svänghjul, jämnar momentomvandlaren ut motor pulser när den roterar med hög hastighet. Trögheten som orsakas av momentomvandlaren övervinner mycket av den vibration som annars skulle överföras till överförings-och enheten-ledning förbunden med hjulenheterna av fordonet.
Typer

Emellertid är en momentomvandlare inte perfekt. Det är därför vissa omvandlare är utrustade med en tryckplatta montering, vanligen kallad lockup momentomvandlare. Tryckplattan gör pumphjulet att låsa på turbinen under hög hastighet acceleration. Denna mekanism eliminerar något belopp av glidning mellan pumphjulet och turbinen finns i konventionella omvandlare när transmissionen är i hög växel. Resultatet är en ökad bränsleekonomi.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/124744.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.