Svenska Bil >> bränslen >> bensin >> Content

Typer av Octane Booster

Oktan boosters är bränsle tillsatser avsedda för användning i prestanda fordon. Dessa tillsatser är avsedd att öka oktantalet rankningen av bensin i användning, så att fordonets motor presterar bättre och drivrutiner kan dra nytta av ökad motoreffekt. Medan det finns en mängd olika märken som marknadsför olika oktantal boosters, i termer av deras kemiska sammansättning, finns det tre huvudtyper av oktan boosters. Vad är Octane?

Octane är en term som används för att beskriva mätningen av bränslets detonation motstånd. Så, ju högre oktantalet, desto mer resistent att bränsle är till detonation. Vad detta betyder i termer av en verklig värld ansökan är att oktan mäter hur mycket motstånd det bränsle som används måste motorn knackar. Ju högre siffra, desto mindre sannolikt motorn vara benägna att knacka.
Organo-Metallics

Metallorganiska oktantal boosters använder en kemisk förening metylcyklopentadienylmangantrikarbonyl , vilket är liknande i hur det fungerar att gammaldags Tetra etyl bly, som hittades i blyhaltig bensin, men manganförening är mindre giftiga än ledarförening. På grund av de metalliska beståndsdelarna, kan metallorganiska boosters lämnar metallavsättningar i motorn och oftast inkluderar ytterligare lösningsmedel och smörjmedel för att kompensera för detta.
Syresätter

syresätta oktan boosters består av etrar och alkoholer. Av dessa är etanol anses vara den bästa, även om det inte är lämpad för varma klimat. Andra versioner av oxygenater inkluderar MTBE, ETBE och tam. Oxygenater är kända för att minska gas körsträcka, men på grund av deras ökade molekylmassa dessa föreningar kan öka oktannivån på bensin. Eftersom föreningarna är mycket reaktiva och kan upplösa gummi och plast bränsleledningar, de bara används i små mängder i bränsle. I vissa områden är förbjudna eftersom de är kända för att orsaka tank läckor som kan leda till miljöskador. Jämfört med oxygenater
Aromatics

, aromater är stabila kemiskt. Aromater har en bensen-ringstruktur, vilket gör dem icke-reaktiva. De vanligaste aromater är toluen och xylen. Regelbunden bensin innehåller redan ca 25 till 30 procent av dessa föreningar. De människor som hoppas att öka sin oktantal kan helt enkelt lägga mer toluen eller xylen för att deras bränsle. Däremot kan för mycket toluen ha en skadlig effekt på en motor eftersom det kommer att brinna långsammare och ger mindre makt till en högvarvig motor.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/fuels/gasoline/135764.html

Previous:
Next:

bensin

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.