Svenska Bil >> Driving Safety >> Driving Tips >> Content

Vad är skillnaden mellan en automatisk och en manuell växellåda?

Syftet med varje typ av överföring är att överföra kraften från motorn till hjulen som driver bilen. Automatiska växellådor och manuella växellådor kan både utföra denna uppgift, men på olika sätt: En manuell växellåda beroende på förarens input, medan en automatisk växellåda utnyttjar flera interna enheter och skärmar man växlar automatiskt. Delarna i handboken Transmission

manuell växellåda består av en koppling, växling och kugghjulen. När du trampar ned kopplingen på din bil, frikopplar åtgärden transmissionen från motorn, så att du kan manipulera växelspaken för att växla, eller ta bilen till ett stopp utan att motorn stannar.

Komponenter från den automatiska transmissionen

Den automatiska växellådan består av en växelspak, en momentomvandlare och växlar. När du flyttar växelspaken i enhet och steg på gaspedalen i bilen, växlar momentomvandlaren automatiskt mellan växlarna. En färddator övervakar motorbelastning och hastighet för att fastställa när man ska växla mellan växlar, medan momentomvandlaren använder oljeflödet för att överföra kraft från motorn till kugghjulen. Detta innebär att motorn inte är direkt kopplad till de redskap, så att du kan ta bilen till ett fullständigt stopp utan att stalla.
Och nackdelar med manuell växellåda

En bil utrustad med en manuell växellåda kan kosta så mycket som $ 1000 mindre än samma modell bil med automatisk växellåda. Manuella växellådor är i allmänhet lättare att arbeta med, så kommer reparationskostnader på en manuell vara mindre än de på en automatisk växellåda. Bilar med manuell växellåda är mer bränsleeffektiva, beroende på körvanor, och kan användas mellan fem till 15 procent mindre gas än liknande modeller utrustade med automatiska växellådor. Med en manuell växellåda, har föraren mer kontroll över fordonets prestanda

En bil utrustad med en manuell växellåda kan visa sig vara en större utmaning i att lära sig att köra,. Också, körning i stadstrafik är svårare i en bil med manuell växellåda. Det är mycket ovanligt att hitta en bil med manuell växellåda utrustad med farthållare.
Och nackdelar med automatisk växellåda

köra en bil med automatisk växellåda är mycket lättare, genom jämförelse: Föraren börjar helt enkelt bilen, sätter växelspaken i kör och off han går. För att stoppa en bil med automatisk växellåda har föraren bara att trampa på bromspedalen, utan koppling att oroa sig.

Den initiala kostnaden och pågående driftskostnader för ett fordon med en automatisk växellåda är högre än för samma modell utrustad med en manuell växellåda. En automatisk överföring kommer att lägga, i genomsnitt, $ 1.000 mer till inköpspriset för fordonet. Eftersom en automatisk växellåda väger mer, blir det något sämre gas körsträcka. Gas körsträcka på en bil med automatisk växellåda har också påverkats negativt av ineffektiviteten i momentomvandlaren.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/driving-tips/149541.html

Previous:
Next:

Driving Tips

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.