Svenska Bil >> Driving Safety >> Driving Safety >> Content

Gul Vs. Vit Dimljus

En dimmig vägbanan presenterar en av de mest riskfyllda körförhållanden där ute. Dimma är liknande i sin makeup att ett moln på marknivå. Vattenånga i luften kondenserar och bildar svävande vattendroppar när temperaturen når daggpunkten, vattendropparna i dimman fungerar som små speglar, ofta reflekterar ljuset av normala strålkastare tillbaka in i synfältet för förare, vilket gör att köra en riktig fara. Farorna av dimma
dimma

sprider eller reflekterar ljus - det är därför du inte ska köra i dimma med dina helljusen på. Sikten är också starkt begränsad i dimma, ibland till en fjärdedel av en mil eller mindre. En förares uppfattning om hastighet och avstånd påverkas också i dimma, eftersom kontrasten minskas. Vår förmåga att korrekt se föremål är baserat på ljusstyrkan på objektet i förhållande till ljusstyrkan på bakgrunden. Denna reducerade kontrast orsakar en förare att bedöma rörelse vara långsammare, vilket gör det svårare att skilja mellan rörliga och orörliga objekt. Drivrutiner är också sannolikt att underskatta sin egen hastighet vid körning i dimma. Hastighet bedöms av en förares rörelse i förhållande till föremål i deras synfält, såsom den upplevda effekten av telefon omröstningar "zippa med" när en förare går snabbt. Med lägre kontrast och synlighet orsakad av dimma, blir det svårare att bedöma hastigheten. Addera Hur Dimljus Work

Många lampor marknadsförs som dimljus, men de inte alla är lika effektiva i att hjälpa en förare se i dimma. Ljusbilden är det som gör skillnaden i en bra, effektiv dimljus. Dimljus bör ha en bred ljusbild av 70 till 120 grader, med en platt cutoff ovanpå för att minska mängden ljus som riktas upp i dimman och därigenom minska reflektion av det ljus i förarens synfält.
< p> Inget ljus kan tränga igenom dimman. Dimljus ska monteras och syftade till att belysa vägen under dimman, vilket tenderar att driva en fot eller så från marken. Dimljus ska monteras på stötfångaren spak eller lägre och riktade rakt framåt, eller något lägre, för att vara mest effektiva.
The Yellow Våglängd Fallacy

Varje färg i ljusspektrum har en annan våglängd. Luftmolekylerna scatter färger kortare våglängder mer så än de med längre våglängder. Vitt ljus innehåller alla färger, har argumentet gjorts att gult ljus, med en ganska lång våglängd, kommer att vara mindre benägna att spridas. Problemet med detta argument är att fukten droppar som bildar dimma är för stora för att selektivt scatter olika våglängder av färg. Detta är fallet, håller gult ljus ingen fördel över vitt ljus.
Nackdelen med genomsnittliga gula lampor

Nästan alla gula dimljus är gjorda av en vit lampa med ett gult filter eller lins. Genom att sätta en färgad lins över ett vitt ljus produktionen minskas med så mycket som 30 procent, vilket gör den genomsnittliga gula dimljus mindre effektiv än den genomsnittliga vita dimman ljus.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/driving-safety/147628.html

Previous:
Next:

Driving Safety

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.