Svenska Bil >> Driving Safety >> Driving Safety >> Content

Vad orsakar en Hydroplane att hända?

Vattenplaning uppstår när vatten på vägen gör att bilen att förlora kontakt med ytan. Detta kan orsaka en farlig förlust av kontroll, och även om föraren återhämtar, kan det vara en skakande upplevelse. Medan vattenplaning är allmänt tros ske endast när det finns djupt vatten, kan det inträffa faktiskt med väldigt lite vatten stående på vägen. Dessutom kan andra faktorer bidrar till vattenplaning. Vad händer

grundläggande förklaring av vattenplaning är att mer vatten samlas på vägen än bilens däck kan flytta ur vägen. Vattnet blir fångad i framför däcket, skjuter tillbaka under hjulet och en kil av vatten lyfter bilen. Kontaktytan av däcket på vägen är egentligen ganska liten, så även ett tunt lager av vatten kan orsaka bilen att lyfta.
Vatten

Självklart, vatten krävs för att sjöflygplan, men det belopp som behövs är ganska låg. I själva verket, vägarna är mest benägna att orsaka vattenplaning strax efter regn har börjat, när den blandas med olja och skräp på vägen att skapa en slick yta. Harder regn tenderar att tvätta dessa element bort. Den mängd vatten som krävs minskar när hastigheten ökar, men även vid låga hastigheter, kan en liten mängd vara tillräckligt för att orsaka en bil att glida. <
Bana
p> Däckets slitbana kan påverka vattenplaning på två sätt. Först, däck som har slitna slitbanan är mer benägna att sjöflygplan. Detta är på grund av oförmåga hos däcket för att kanalisera vatten bort. Den andra faktorn har att göra med slitbanemönster. Vissa däck är gjorda för att minska vattenplaning genom att trycka ut vattnet genom speciellt utformade kanaler. Dessa däck är "enkelriktade" och måste monteras i rätt riktning.
Hastighet och vikt

Två andra faktorer som kan påverka vattenplaning är hastigheten och fordonets vikt. Ökningar i hastighet orsakar däckets fotavtryck minskar, vilket i sin tur kräver mindre vatten för att orsaka vattenplaning. Fordonets vikt är också en faktor. Lättare fordon är mer benägna att hydroplane än tyngre.
Inflation

Däck inflationen också kan påverka vattenplaning. Ordentligt pumpade däck ger alltid föraren mer kontroll över ett fordon. Däck som felaktigt blåses inte kontakta vägen med den utformade fotavtryck. Låg inflation bringar mitten av däcket vid konkava, vilket gör att mer vatten att samlas under däcket. Hög inflation gör att kanterna på däcket för att förlora kontakten med vägbanan, vilket minskar på kontaktytan på ytan.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/driving-safety/147621.html

Previous:
Next:

Driving Safety

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.