Toyota T-100: 3,0 vs 3,4 Motor

som det är syster lastbilar Hilux och Tacoma, Toyota T100 och dess motorer är praktiskt taget oförstörbara. Detta var ett faktum ökänt framgår av den brittiska auto entusiast Top Gear, då dess producenter försökte döda en Hilux genom att sätta eld på det, släppa en bil ovanpå det, släppa en riven byggnad på toppen av det och slutligen parkera den på botten av havet för hela 12 timmar. När det var torrt, avfyrade lastbilens motor upp, och de körde tillbaka till studion. Indestructible, faktiskt. Inledning

Toyota introducerade 3.0L och 3.4l V6 (kodad 3VZ-E och 5VZ-FE, respektive) motorer i 1988 som en del av aggressiv kampanj för att hänga med Nissan, som nyligen hade infört sin egen high-funktionen, överliggande kamaxel V6. Även motorernas topplock har utformats av Yamaha (som Engineering En liknande uppsättning för Fords Taurus SHO motor), dessa och resten av motorn som produceras i sin helhet av Toyota. Variationer av bolagets 3VZ gick också på att makten 1992-1993 Camrys.
Grundläggande specifikationer

3.0L (egentligen 2.958 cc, vilka rundor upp till 3.0L) 3VZ motor var ursprungligen en effekt på 145 hästkrafter, men senare fick en liten bula till 150 hästkrafter och 180 foot-pounds av vridmoment. Den 3.4l (3.378 cc) 5VZ bedömdes på 190 hästkrafter och 220 foot-pounds av vridmoment, vilket är en linjär ökning på 40 hästkrafter och 40 foot-pounds av vridmoment över hela linjen. Den 3VZ har en 3,4 tums hål och en 3,2 tums stroke, det 5VZ använder en 3,7 tums hål och en 3,2 tums stroke. Den 5VZ s over-kvadrat Borrning /slag förhållande (cylinderloppet är större runt än vevaxelns stroke är lång) gör den idealisk för att producera hög RPM hästkrafter.
Heads

3.0L 3VZ använder Yamahas "vidvinkel" topplock, vilket ger luften en rakare väg in i cylindern än trång designs.The 3.0L 3VZ-E är en enkel överliggande kamaxel (SOHC, en kamaxeln på varje cylinderhuvud) motor, och är den enda versionen av VZ motorfamilj att klara sig utan dubbla överliggande kamaxlar (DOHC, två kamaxlar monterade på varje huvud). Den 3.4l 5VZ-FE ("F" anger att den använder en trång huvudet) är naturligtvis en DOHC motor, vilket innebär att en del av dess 40 hästkrafter fördel beror på bättre topplock flöde och ventilstyrning.

Injection

Tidiga versioner av 3VZ motor som används gasreglage-kropp bränsleinsprutning, som är lägre än den sekventiella flerpunkts bränsleinsprutning alltid används av 5VZ motorer. Multi-point insprutning (där datorn sprutar bränslet rakt in i huvudet intag port) distribuerar bränsle jämnare än förgasaren-liknande spjällhus injektion. Multi-point bränsleinsprutning nästan alltid förbättrar låga varvtal vridmoment och hög RPM hästkrafter.
Potential


Med sina stora vevstakar, ett stycke vevaxel, fyra- ventil-per-topplock och gjutjärn blocket, är 5VZ chock full av potential. Vissa twin-turboladdad version av denna mycket motor har sett mer än 900 hästkrafter. De 3VZ aktierna endast en liknande motor block till dess högre presterande kusin, 3VZ-FE (som har högre kompression, en smidd vevaxel och starkare stavar). Om du bygger en 3VZ, du är bättre att spendera pengar på en bra 3VZ-FE core.Fun faktum: Top Gear valde en 5VZ utrustat Hilux för sin polarexpedition, som under en tid haft ett världsrekord som Endast trafiksektor någonsin kört till Nordpolen.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/trucks/140894.html

Previous:
Next:

lastbilar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.