Typer av lastbilsväxellådor och deras olikheter

Vid ett tillfälle använde alla stora lastbilar överföringar som härrör från jordbrukstraktorer. Detta verkade vettigt decennier sedan, när de som kör tunga dumprar hade ofta jordbruks rötter och hade massor av öva manuella växellådor. Idag har transportbranschen kommit att omfamna dem från alla samhällsskikt, som har haft ett antal överraskande fördelar. Manuella växellådor
p Det är ett felaktigt antagande om att en tung lastbil överföring är helt enkelt en överdimensionerad version av de som finns i bilar. Medan den operativa principen är samma, tunga lastbilar överföringar ofta klara sig utan synkroniseringsdonen som underlättar växling i bilar. Dessa reglage-redskap passar mellan de redskap uppsättningar i en transmission och gör att föraren lägga i en växel utan perfekt matchande varvtal. Dessa sändningar kräver en hel del övning för att använda korrekt.

Manuella lastbilsväxellådor också ha en separat, pneumatiskt styrd, tvåväxlad växellåda inbyggd, som styr hög och lågväxel. På de flesta transmissioner, kommer föraren startar i lågväxel och flytta igenom alla transmissionsorgan innan ingrepp med hög räckvidd. På andra, måste intervallet kontroll användas mellan växel-skift. Växlingsmönstret på dessa sändningar går ungefär så: första växeln (låg), första växeln (hög), tvåan (låg), tvåan (hög), etc.
Automatiserade Manualer

En automatiserad manuell (felaktigt kallas en "automatisk" av många förare) är internt identisk med en vanlig manuell växellåda, men använder en datorstyrd serie servon för att eliminera behovet av manuell växling. Det enklaste sättet att förstå hur en automatiserad manuell fungerar är att föreställa sig att det är en robot som sitter i passagerarsätet skifte för dig.

Eftersom de alltid flytta på rätt varvtal och aldrig slipa kugghjul, automatiserade handböcker har en antal fördelar jämfört med en standard manual. Ökad användarvänlighet, längre transmission livslängd, bättre bränsleekonomi och ökad acceleration är allt som kan förväntas av en automatisk växellåda.
Planetary-växlad automat

Detta är den överföring som de flesta tänker på när de hör ordet "automatisk" och är den typ som finns i de flesta bilar. Planetary-Gear Automatics (PGAs) inte är allmänt används i tunga fordon. Detta beror främst på det faktum att PGAs förlitar sig på en serie av hydrauliskt styrda kopplingar för att överföra makt, kopplingar som är benägna att glidning och kan inte erbjuda den positiva engagemang för en vanlig sändning. Detta är oerhört viktigt för lastbilar eftersom de är beroende av motorns mottryck att säkert sjunka kullar. Om sändningen interna kopplingar börjar slira när en lastbil går utför, kan det börja accelerera okontrollerat med tyngdkraften. Denna farliga tillstånd kallas en "runaway" och är ansvarig för tiotals (om inte hundratals) av dödsfall per år.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/trucks/140680.html

Previous:
Next:

lastbilar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.