Specifikationer för en 2004 Mazda RX8

Ur ett rent affärsmässigt perspektiv, var Mazda RX-7 en flammande misslyckande. Det var en 10 procent bil: en verkligt stor, otroligt transcendent sportbil 10 procent av tiden, och brutit den andra 90 procent. Lyckligtvis har Mazda aldrig varit ett företag att böja sig bönor räknare på principiella frågor. År 2004 släppte Mazda sin nyaste ta på ett chassi, dra från årtionden av världsklass roadster utveckling, kombinera den med det yttersta uttrycket för en motor det hade varit stadigt finslipa i nästan 50 år. Chassi och utveckling

Vissa företag har stora FoU-avdelningar, som finansieras med bruttonationalinkomst små nationer, regisserad av fokusgrupper och tillåtas arbeta på endast de projekt som godkänts av människor som aldrig har sett undersidan av en bil. Mazdas största bilarna, men har alltid kommit från små grupper av passionerade gearheads, arbetar efter timmar att bygga hot rods i företagets garage. RX-8 var en sådan skapelse. Efter den kolossala misslyckande dyra och ömtåliga RX-7, kanske Mazda har låtit hela idén dö om inte för en liten grupp av ingenjörer åtagit sig att sätta en ny roterande i produktion. Dessa rebeller omgjorda RX-7: s 13B Rotary motor för lägre utsläpp och bättre bränsleekonomi, och stack in den i ett MX-5 Miata testet mule. Efter att ha sett denna Black Ops hot rod, management grön-lit utvecklingen av en coupe chassi löst baserad på MX-5, men med tanke på dess motor position och kompakta mått, blev RX-8 en sann främre mittmotor-bilen i sig balanserat med den magiska 50/50 fram-bak viktfördelning.
Motor

RX-8, liksom många av de riktigt stora, var en bil byggd kring en motor. I det här fallet var att motorn spelet förändras, 1,3-liters 13-MSP RENESIS roterande motor. Finslipa högvarviga, kolv-mindre roterande - aka Wankel - motorn hade varit en Mazda besatthet i årtionden, men tidigare versioner hade plågats av fruktansvärda utsläpp och bränsleekonomi. MSP - flersidig-port - RENESIS används flyttat sidoanslutning som tillåts för mindre överlappning och högre kompression, ökande makt och hålla mer av bränslet brinner i motorn. Denna nya Wankel gick på att segra International Engine of the Year, på grund av sin otroliga, bord-plan momentkurva som hölls ungefär 80 procent av sin maximala vridmomentet från strax utanför tomgång till nästan 10.000 rpm. Den RENESIS revved som en elektrisk motor till dess 238-hästkrafter topp vid 8500 rpm, och vridmoment nådde en topp på 159 fot-pounds vid 5500 rpm. Den sista siffran kanske inte låter imponerande på pappret, tills man inser att det underhålls nästan exakt maximalt vridmoment hela vägen till redline.
Drivlina och Mått

Den RENESIS skott hastigheten till bakhjulen via en sexväxlad manuell växellåda, den högsta växeln var en 0,84 överväxel, men bakaxeln var skuldsättningsgraden 4,44-till-1 och första växeln var 3,76-till-1. Denna stubbe-dra kombination tillät RENESIS att piska till 10 tusen dollar genom varje växel. Mazda erbjöd också en fyra-växlad automatlåda för folk som inte visste vad en RX-8 var för. Medan RX-8: s fjädring och chassi var löst baserad på Miata, var det en betydligt större bil totalt - delvis tack vare sin användbara baksätet och innovativa "självmord" bakre halvan-dörrar. RX-8 mätte 174,3 inches lång, 69,7 inches bred och 52,8 inches tall. Det utnyttjade en 106,4-tums hjulbas, 58,9-tums främre spår och 59,3-tums spårvidd bak. Vid ca 3,055 pounds, det var en jättestor 600 pounds tyngre än den lilla Miata, men gjorde sitt 0.31 motståndskoefficienten RX-8 betydligt mer aerodynamiska än Miata och dess föga imponerande 0,37 luftmotståndskoefficient
Performance

När det inte var bruten, var RX-7: s hantering poesi i rörelse. Fluid, neutral, balanserad och förutsägbart, gjorde RX-7 sitt namn inte i absoluta grepp eller mind-bending siffror, men genom sin förmåga att göra prestanda kör en meditativ upplevelse, något som liknar genomföra en symfoni i fysik. Det har blivit något av en Mazda varumärke under de senaste 30 åren, det var riktigt av RX-7, var det riktigt av Miata, och Mazda inte bryta den strimma med perfekt balanserad RX-8. Linjär prestanda var bra, men inte allt betvingande: med en 6-sekunders sprint till 60 mph och 14.49 sekunder på 95,4 mph genom kvartalet, RX-8 förlorade ca 0,25-tvåa i båda åtgärder till Hondas också-bra S2000 roadster. Den S2000 slog även RX-8 i kurvtagning grepp och genom slalom, utstationering 0,9 g och 68,6 mph till RX-8 är 0,87 g och 68,1 mph. RX-8 slutade 3 meter kortare än S2000 från 60 mph, på 115 meter, men det var ungefär det enda ställe där det triumferade i rena siffror.
Consumer Data och Sammanfattning

För ungefär $ 7000 i 2013 dollar, skulle du ha mycket svårt att matcha RX-8: s värde i ren körning nirvana, men förvänta dig inte att enheten att komma billigt. Den oinvigde kanske tror att alla 3000-pound bil med en 1,3-liters motor skulle få bra bränsleekonomi, speciellt med tanke på att nämnda motor omarbetades med bränsleekonomi i åtanke. Normalt skulle det vara sant. Dock betyder det RENESIS "fantastiska momentkurva och instant-on kraftutveckling att det brinner massor av bränsle om den behöver det eller ej, den resulterande 16 stad och 22 motorväg mpg är ca 3 highway mpg blyg av den moderna 5,7-liters Chevrolet Corvette . Det är också några siffror korta av S2000 i bränsleekonomi, precis som det är överallt annars. Men det är typ av poängen - det tar en viss Zen förståelse att få RX-8. RX-8 är inte och har aldrig handlade om siffror, Hondas go-kart S2000 är nummer generator och race-track dominator. Det är precis vad det verkar vara, en tvåsitsig go-kart som bryter som glas vid maxgränsen och bestraffar misstag allvarligt. RX-8 är dock inte en racerbil - det är en pensel, en klagan elgitarr. Det är ett verktyg som kan ansluta dig till ett universum av grepp, fart och timing, för att fördjupa dig helt i dopamin-inducerande rytm hastighet. Allt som allt, det är nästan svårt att motivera att spendera sju tusen på något annat.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/sports-cars/140336.html

Previous:
Next:

Sports Cars

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.