Historien av Dodge Motor och NASCAR

Dodge, Chrysler och Plymouth har en lång och imponerande historia i NASCAR, särskilt under bolagets muskel-bil härlighetår. Dodge har varit, på många sätt, ett offer för sin egen framgång i USA: s mest populära racing-serien. Det kan även vara rättvist att säga att Chrysler aggressivt konkurrenskraftig prestanda division och motorerna har gjort NASCAR vad det är idag. The Early Years
p Om du inte redan vet att NASCAR började som en tävling mellan rom-löpare, sedan överväga din sten tak officiellt rullade iväg. Tidiga Dodge racers, som de från andra märken - användas oavsett var tillgängliga vid den tidpunkten. Chryslers världsledande eldkraft Hemi debuterade 1951, men det var alldeles för dyrt för back-skogen pojkar på den tiden. Det var inte förrän 1954 som Lee Petty tog Chrysler ett mästerskap med sin Hemi-powered New Yorker. Tim flock och Buck Baker erövrade de kommande två åren med sin Hemi-drivna C-300s. Chrysler Corp drog sin fabrik stöd fram till 1961, men återvände i stor skala efteråt.
Wedge

slutet av 1950 och början av 1960 var en övergångsperiod tid för Chrysler och NASCAR. Den gamla Hemi-motorn var på väg ut, och de nya B-serien och RB-serien "kil" motorerna var på väg i. rikare lag hade redan ponied upp pengar för Chrysler nyaste B-serien begränsad motor, som sågar användning i 361, 383 och 400 kubiktum former. RB-serien kom 1959. Dessa motorer föll snabbt i skuggan av Chrysler Max Wedge 426, en stor öppning motor som fungerade som bolagets primära prestandan motor till 1964 och igen efter Hemi förbudet av 1965.
The 426 Race Hemi

Vad kan du säga om Chryslers legendariska 426 Race Hemi som inte redan har sagts? Med sina över-bultade huvudsakliga lock, halvsfärisk förbränningskammare och kraftig konstruktion, som denna motor fler skivor och vunnit fler tävlingar än någon annan enskild motor i NASCAR historia. Race-uppfödda och född för spåret, drivs den nya Race Hemi Richard Petty till en serie förkrossande segrar under 1964 säsongen. Så krossning, i själva verket förbjöd att NASCAR Hemi till 1966. Ford kastade en hissy passform och lämnade NASCAR tills den återvände med en egen hemi-head 427 två år senare. Om du inte kan slå dem. Addera LA-serien och ersätter

Hemi dominerade NASCAR fram till 1971, då arrangörerna gjort en rad förordningar förändringar som tvingade den till utplåning. Motorer större än 358 cubic inches tvungen att använda stryporganet plattor, och med 1974 LA-serien small block hade helt ersatt de stora blocken av fordom. LA blocket aldrig gick ur bruk, utvecklades det just i den beställda full race motor som används idag. Som av 2011, inte utnyttjar Chrysler inte heller den nya Hemi av Magnum-serien motor i NASCAR. Även den senaste generationen av Dodge race motorer kan spåra sina anor tillbaka till LA, gör de inte dela en enda del gemensamt med Chrysler nu out-of-produktion V-8.


.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/sports-cars/140311.html

Previous:
Next:

Sports Cars

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.