Hur gör Rotax Motorer Arbete

På många sätt är österrikiska tillverkaren Rotax underskrift tvåtaktsmotorer precis som alla andra tvåtakts ute, de arbetar på samma grundläggande sätt, har alla samma grundläggande delar och göra alla samma saker. Men Rotax-motorer har länge varit känt för sin enorma effekt i förhållande till vikt och förskjutning. Liksom de flesta saker österrikiska och tyska, är hemligheten allt i sin teknik och känsla för detaljer. Tvåtakts Basics

En tvåtaktsmotor fungerar med hjälp av kolven för att täcka och avtäcka insugs-och avgas-portar i cylinderväggarna, i stället för att förlita sig på en kamaxel och ventilsystem som en fyrtaktsmotor . Börjar på toppen av th kolvens slaglängd, knuffar en explosion av luft och bränsle kolven nedåt. När kolven går ner, det avslöjar avgasporten, som frigör avgaserna från cylindern. Därefter avtäcker kolven inloppsporten - motsatta sidan av cylindern från avgassystemet - och tillåter frisk luft och bränsle kommer in i cylindern. Trögheten av utströmmande avgaserna suger luft och bränsle genom inloppsporten. Trögheten driver kolven tillbaka upp, som omfattar båda portarna och komprimera luft-bränsleblandningen mot topplocket. Tändstiftet antänder denna blandning och cykeln börjar igen.
Grundmetoden

Rotax motorer är kända för kraft en tillförlitlighet, men tillvägagångssättet Rotax använder verkar lite motsättning till den som används av de flesta tvåtakts tillverkare. Hästkrafter är en funktion av vridmoment och varvtal, om du har mer rpm, du behöver mindre vridmoment, och vice versa. Så, är det enklaste sättet att öka hästkrafter för att köra motorn vid högre varvtal. I karting världen, Yamaha KT100S modeller typiskt rev till ca 16.000 rpm och Leopard motorerna till cirka 17.000 rpm. Motsvarande Rotax BRP gör samma eller mer hästkrafter varvar till en förhållandevis tam 13.000 rpm. Det kan tyckas vara en dålig sak, men slutresultatet är mindre motorslitage och en plattare, mer användbar momentkurva.
Power Valve

många sätt är det Rotax motorns effekt ventil hemligheten till dess framgång. Makten Ventilen fungerar ungefär som en VTEC-system i en fyrtaktsmotor, ändra insug och avgas ventilstyrning enligt rpm. Men en tvåtaktsmotor inte använder ventiler som en fyrtaktsmotor gör, dess intag och avgasventiler bestäms av höjd och position på insugs-och avgas-portar. Så det enda sättet att ändra timing är att fysiskt ändra storleken av portarna. Den Rotax makt ventilen är väsentligen en platta som droppar ner från toppen av avgasporten öppning. Med PV i stängt läge, är hamnen taket lägre och hamnen är mindre, vilket fungerar bättre vid låga varvtal. Vid ungefär 7500 rpm, PV stiger, att lyfta porten taket öka top-end hästkrafter.
Full-rullaggregaten

Rotax är en av de få två- stroke tillverkarna i världen att religiöst använda rullager för varje roterande komponent på motorn. Ändarna av vevaxeln, vevaxeln-till-stav stiftet och kolvbulten All användning precisionstillverkade rullager i stället för den konventionella platta bärande. Roller lageraggregaten är dyrare, mer komplicerad och svårare att ingenjör, men de är också mycket mindre motstånd mot rörelse, öka motorns livslängd och lägre temperaturer än plana lagren. Vid 10.000-plus rpm, kan rullager församlingar göra en enorm skillnad i makt och motorslitage, och de är en del av det som gör att Rotax motorn att göra effekt vid lägre varvtal än motsvarande motorer.
Tuned Avgasrör och Timing

När avgaser flyr tvåtakts s cylinder pull luft-bränsle genom cylindern, de nästan oundvikligen dra en viss mängd hela vägen genom cylindern och ut genom avgasporten. En "trimmad avgassystem" använder en expansionskammare, som ser ut som två koner placerade bas-till-bas, för att fånga tryckvågor kommer ut ur motorn och studsa dem tillbaka mot motorn. Vid en viss rpm, kommer dessa tryckvågor sammanfaller med luft-bränsleladdningen kommer genom avgaserna, knuffande den tillbaka in i motorn och "överladdning" motorn. Återigen, är Rotax inte den enda tillverkaren att använda avstämda rör, men det är en av de få tillverkarna att använda helt fasta ledningar som inte tillåter användaren justering. Det är så att slutanvändaren inte kan leka med avgaserna tuning, vilket skulle förstöra makt ventil och elektronisk tändning timing.
Funktioner och frågor

Rotax motorer också använda en tungventil i intaget, strax efter förgasaren. Den tungventilen är en triangel-formad skärm som fungerar som en envägsventil, hålla lufttrycket i motorn från att arbeta sig bakåt genom förgasaren. Rotax-motorer också brukar använda brytarlöst, kapacitiv urladdning, fullt elektroniska tändningar kommer från motorcykel byggmästare Ducati. Rotax-motorer har inte alltför många problem jämfört med andra, men kraften ventilen skapar en distinkt hyss i körupplevelsen. Rotax racing motorer, de som används i karting och snöskotrar, tvekar ofta lite efter avslutas en hörna. Denna tvekan härmar en förgasare eller tändning problem, men är faktiskt ett resultat av PV snabbt öppnas och stängs. Rotax förare måste anta en något annorlunda körstil än operatörer av andra motorer, smidigt mata in gasen i stället för bara golv det på hörnet exit.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/116842.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.