Hur manuell växellåda Works

Samtidigt som du kör en bil utrustad med en manuell växellåda kan snabbt bli en andra natur för de flesta förare, går det på insidan av transmissionen vid växling växlar är ofta ett mysterium. Den enkla handlingen att trycka in kopplingen och flytta shifter driver ett helt system för hydraulik och mekanismer redskap som möjliggör överföring för att överföra kraften till drivhjulen. Från kopplingslamellen till den utgående axeln, är överföringen ansvarar för att översätta hästkrafter i acceleration när du sätter foten på gaspedalen. Kopplingsmekanismen

nedåtriktade kraften av kolvarna, som alstras vid förbränning, roterar konstant vevaxeln närhelst motorn är igång. På baksidan av vevaxeln är svänghjulet, som lagrar den rotationsenergi, eller vridmoment, av motorn. Det är en uppgift för kopplingen att koppla in och ur transmissionen från roterande svänghjul för att möjliggöra växling och neutrala tomgång. För att göra detta har kopplingen en fjäderbelastad tryckplatta som pressar mot kopplingslamellen och svänghjul. Genom att trycka på kopplingspedalen, modulera en hydraulisk-eller kabel-kontrollerad frisättning spaken i transmissionen. Frisläppningshävarmen pressar inkastet ut anligger mot membranfjädern, som drar tryckplattan bort från kopplingsplattan.
Axlar och kugghjul Galore

När kopplingen pedalen släpps, vridmoment från svänghjulet överförs genom kopplingsmekanism, som är ansluten till den ingående axeln som leder in i transmissionen. Vid slutet av den ingående axeln är ett kugghjul som är i ingrepp med ett drev på överföringsaxeln, parallellt med den ingående axeln. Längs överföringsaxeln, är en serie kugghjul i ingrepp med kugghjul längs den utgående axeln, som är parallell med överföringsaxeln. Eftersom växlarna inom transmission är i konstant ingrepp, olika typer av redskap måste anlitas för att variera hjulet hastighet.
Engagera Gears

På utgångssidan axel, mellan varje två uppsättningar av kugghjul, är en tandad krage. Ansluten till växellådan skift stavar, är kragarna växlas mellan uppsättningar av redskap när shifter spaken. Tänderna på lås kragar, så kallade "hundens tänder," mesh med tänder på sidorna av kugghjulen utgående axel, så kan olika uppsättningar av redskap låsas på plats av kragar medan andra redskap får snurra fritt. Genom att anlita olika kombinationer av kugghjul, överför transmissionen motorvridmomentet till hjulen samtidigt variera hastigheten av den utgående axeln, och fordonets hastighet.
Synchronizers

flesta moderna sändningar har synchronizers att möjliggöra smidig växling. Synchronizers är friktion enheter inom de låsande kragarna som bromsar rotationen av kugghjulet som kragen är engagerad. Slitna synkroniseringsdon är ofta orsaken till grinds mellan skiften i en manuell växellåda. Detta är på grund av kragen tandgnissling mot tänderna på sidorna av kugghjulen utgående axel under ingreppet.
Shifting in Action

Tänk dig att du kör i andra redskap. När det blir dags att flytta, du trycker på kopplingspedalen. Växeln är nu frikopplas från svänghjulet, och kugghjulen snurrar fritt. Du ska växelspaken över och uppåt för att välja tredje växeln. Den horisontella rörelsen hos skiftaren ingriper med en annan växelstaven, medan den vertikala rörelsen till tredje växeln bringar växelstången att ingripa med en annan uppsättning av kugghjul med kragarna utgående axel. Du släpper kopplingen, och vridmomentet är återigen överförs genom transmissionen. På grund av ingreppet av ett annat redskap uppsättning, sjunker motorns varvtal medan hjulet hastigheten förblir densamma.

.from:http://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/116774.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.