Interna komponenter av katalysatorer

The Clean Air Act av 1970 beordrade minskning av kolmonoxid, kolväten och kväveoxider i atmosfären. Ingenjörer utvecklat katalysatorer som minskar giftiga gaser när avgaserna passerar igenom det. Enheten är ofullkomliga, enligt Environmental Protection Agency (EPA), eftersom katalysatorerna fungerar ineffektivt tills den når sin optimala arbetstemperatur. Under warm-up period, fordon producerar hälften av alla icke-metan kolväten och giftiga koldioxidutsläpp. Process

En katalysator ser ut som en ljuddämpare. Pipe går in och ut omvandlaren i vardera änden för att ansluta enheten till avgassystemet.
P Det finns dubbel-säng och tre-vägs-omvandlare, enligt EPA.

Avgaserna passerar den första bädden i en dual-bädd-omvandlare, enligt Encyclopedia Britannica, katalysatorer reduktion av kväveoxid genom att riva kväveatomer från molekylerna och fånga dem. Denna process frigör syre från atomerna. Avgaserna oxideras med ytterligare luft när den passerar över den andra bädden. Detta eliminerar kolmonoxid och oförbrända kolväten.

Trevägs omvandlare är mer avancerad och utföra de processer samtidigt.
Intern struktur

Verkningsgrad kräver stora ytor. Microstructural konstruktion av den keramiska stödstrukturen har resulterat i pellets och honeycomb monoliter.

Pellets är porösa pärlor ungefär 0,125 tums diameter och har upp till 10 mm av inre ytan. En liter av pelletar enligt Encyclopedia Britannica, kan ha upp till 500 tusen kvadratmeter av stödytan.

Varje bikakemonolit har så många som 2000 porer och består av kordierit belagd med aluminiumoxid. Varje bikakestruktur kan ha ytareor på upp till en kvadratmeter, men enligt Encyclopedia Britannica, "måste denna siffra multipliceras många gånger på grund av porositeten hos aluminiumoxiden på ytan."

Vaxkakor är den dyrare av bärarna. Fördelen med vaxkakor är en mindre minskning av avgastrycket.
Katalysatorer

De katalysatorer som används i katalysatorer är antingen metaller från platinagruppen eller basmetaller såsom krom, nickel och koppar, enligt Encyclopedia Britannica.

Platinum avlagringar på den keramiska katalysatorn reduceras till metallpartiklar.
Värdefull

Enligt en 2008 Newsweek artikeln, metallerna i omvandlarna leda till stölder. "Tjänstemän för brottsbekämpning från Maine till södra Kalifornien rapporten ett uppsving under de senaste åren av stulna katalysatorer, som ibland kallas" katter "eller" cons katt. "Medan tjuvarna kunde sälja omvandlare vid rädda varv för så mycket som $ 200, de fordonsägare inför kostnader på upp till $ 2.000 för att ersätta dem.

Ett hopp i priset på platina från $ 500 per uns under 2000 till $ 1.500 per uns under 2008 tipsade kraftiga omvandlare stölder.

Vissa tillverkare, som Subaru, sökte nya processer. "Vi föredrar att inte använda ädelmetaller som katalysatorer. De är dyra, värdefulla underjordiska resurser. Eftersom inga andra material kan användas, har vi aluminium och cerium i basen för att uppnå en stor rengörande effekt med en liten mängd av ädla metaller, "enligt Subaru ingenjör Masanori Sasaki." Dessutom, vi gör väggarna i katalysatorn tunn för att minska motståndet mot flödet av avgaser, vilket förbättrar motorns prestanda. "

Andra vänder sig till guld blandas med andra ädla metaller. Nanostellar vd, Pankaj Dhingra, hävdar att hans företags tester visar att dess guld legering, som kallas NS Guld, minskar kolmonoxid och kolväten emissioner i dieselmotorer med upp till 40 procent mer än rena platinakatalysatorer.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/114303.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.