Fördelar med 4 taktsmotorer

Den tvåtakts kontra fyrtakt argument har pågått ända sedan Dugals Clarks patenterade designen i 1881, exakt 20 år efter Alphonse Beau de Rochas patenterade fyrtakt 1861. Även 2-taktare är otvivelaktigt upplysta och producera mer effekt per varv än fyra slag, har de ett antal nackdelar. Medan modern teknik har minskat gapet mellan dessa två motorkonstruktioner, är det faktum att 4-taktsmotorer är att föredra för nästan varje väg pågående fordon på planeten. Fuel Economy

Den främsta anledningen till att 2-taktare tenderar att bli värre bränsleekonomi än fyra slag är att de drar in luft genom intaget porten samtidigt trycka använda gaserna ut genom avgasporten. Tillsammans med andra faktorer, leder denna crossover ofta i bränslet bli utvisade från avgaserna innan den har möjlighet att bränna. 4-taktsmotorer har en dedikerad intag, makt och avgastakt, som håller bränsle-till-avgassystem crossover till ett minimum. Allt annat lika, en 4-takts motor med samma typ av direkt injektion som används av moderna 2-stroke kommer fortfarande att få bättre bränsleekonomi.
Mer vridmoment

I allmänhet, 4-taktsmotorer nästan alltid göra mer vridmoment vid låga varvtal än 2-taktare. Detta extra moment har mycket att göra med effektiviteten i bränsleförbrukningen, en 4-takts använder nästan all sin bränsle för att ge ström till vevaxeln, medan bränsle crossover i en 2-takts innebär att det kommer att producera mindre ström per RPM . 2-taktare åtnjuter en fördel i hög RPM effekt, men helt enkelt inte producerar vridmoment på en 4-takts.
Mer hållbarhet

Eftersom 2-taktare måste rev till mycket höga varvtal för att göra någon makt, dem flesta program som använder är inriktade mot att hävda att RPM. Varje motor designer kommer att säga att ju fler gånger en motor går runt, desto snabbare kommer det att slitas ut. Det är ganska enkel matematik, om en motor kan gå igenom tio miljoner RPM innan den slits, en som roterar med 5000 varv per minut kommer att gå 2000 minuter mellan ombyggnader. Samma motor som kör på 10.000 RPM varar bara 1.000 minuter.
Renare utsläpp

Framför allt, den främsta anledningen till att 2-taktare är inte mer populär i mass-fordonsapplikationer är att de tenderar att köra mycket smutsiga. 2-taktsmotorer kräver att olja injiceras med bränslet för att smörja vevhuset, att oljan blir bränt tillsammans med bensin, vilket drastiskt ökar utsläppen och sot. 4-taktsmotorer har ett dedikerat smörjsystem som hållit i stort sett skild från förbränningskammaren, vilket bidrar till att säkerställa att det enda som brinner i motorn är bensin. Om du någonsin sett en gammal bil blåser enorma plymer av blå rök från avgasrör, så har du sett den effekten att oljeeldning kan ha på utsläppen.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/112682.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.