Typer av Hatchbacks

Hatchbacks klassificeras som någon bil med ett lastutrymme öppen för dess passagerare, och med en bakruta eller dörr som gångjärn i toppen. Utöver detta grundläggande definition, har många typer av hatchbacks erbjudits på olika punkter i historien av bilen. Tidiga Hatchbacks

Bilar som rimligen kan kallas hatchbacks började som förekommer på 1950-talet, främst i Europa och Australien. Dessa nya konstruktioner var mindre än de stationsvagnar som redan fanns, även om det öppna lastutrymmet och top-gångjärn bak liftgate lånades från den populära stil auto. Några tidiga hatchbacks ingår baksäten som kan vikas platt för att förlänga lastutrymmet i kabinen, vilket gör lastkapacitet en av de viktigaste försäljningsargumenten för hatchbacks.

När fler hatchbacks kom till marknaden, var en skillnad mellan tre-dörrars halvkombi (bilar med två sidodörrar plus bakre liftgate) och femdörrars halvkombi (med fyra sidodörrar). Oavsett antalet dörrar, presenterade hatchbacks vanligtvis två rader med sittplatser.
Amerikanska hatchbacks

Hatchbacks blev populär i USA i början av 1970. Detta berodde delvis på att de nya mindre bilar som erbjuds av de stora biltillverkarna i ett försök att träffa nya federala utsläpp och bränsleeffektivitet standarder. Dessa bilar var tänkt som praktiskt transportmedel, och bekvämligheten med en kombi blev en del av marknadsföringen av små, prisvärda och praktiska bilar.

Chevy Vega, först såldes 1970, blev den första mass- marknadsförs American halvkombi. Vega var en subcompact bil med två sidodörrar som erbjuds som en halvkombi och en konventionell sedanmodell samt en förlängd kombi version. Bland alla dessa kroppstyper, var kombi den bästa säljaren. Snart andra hatchbacks anlände i amerikanska utställningslokaler.
Sporty Hatchbacks

Som kombi stil vunnit acceptans genom 1970-talet började amerikanska biltillverkare anta konfigurationen till några av deras mest populära befintliga modeller. Ford Mustang, omgjorda för 1979, erbjöds som en tre-dörrars halvkombi tillsammans med två-dörrars coupé och cabriolet. Samtidigt General Motors utformat sin nya version av Camaro sportbil (tillsammans med sin tvilling

, Pontiac Firebird) för att säljas som en fastback coupe med en bakre liftgate. Bilen har också två rader med sittplatser och ett öppet lastutrymme. Även om detta liknade kombi styling, var bakrutan mycket mer horisontellt än på de flesta konventionella hatchbacks, och termen "liftback" applicerades på Camaro och andra sportbilar med liknande egenskaper. Andra sportbilar, såsom de som gjorts av Jaguar och Nissan, har en kombi liftgate men endast en sätesrad, vilket utesluter dem från kombi kategorin. Addera europeiska Hatchbacks
< p> I Europa, där biltillverkare och förare tenderar att fokusera på funktionalitet över prestanda eller estetik, har hatchbacks varit mycket populära sedan 1960-talet. Renaulten 4 var bland de första lyckade halvkombi, går till försäljning 1961. Austin, Volkswagen och Saab har alla producerat många kombi modeller under åren i allt från sportbilar till medelstora touring bilar till high-end lyx modeller.

Bilar som Volkswagen Gold var bland de anmärkningsvärda europeiska kombi modeller som såldes också i USA. Ändå har hatchbacks varit mer populär i Europa där de ofta fler än kupéer och cabrioleter i försäljningssiffror, med det motsatta är sant som regel i Amerika.
Modern Hatchbacks

Efter popularitet stadsjeepar på 1990-talet och 2000-talet, började många biltillverkare återinföra kombi som ett sätt att sälja en bil som liknade en SUV i form av lastkapacitet och funktionalitet, men i en mindre förpackning (och till en bråkdel av kostnaden) . Crossover utility fordon (CUVs), den moderna efterföljaren till Kombi, fungerat som en övergångsperiod stil. Idag producerar varje större biltillverkare åtminstone en liten kombi modell.

Dodge Caliber kombi, en av Chryslers nybörjar modeller, ersatte Neon coupe 2006. Fords Focus, en annan stor säljare, finns som både tre-och femdörrars halvkombi. Import som Hondas Fit och hybrid Insight och Toyota Matrix visar att populariteten för hatchbacks är en global trend.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/112193.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.