V6 Engine Information

V6-motorer har erbjudits i bilar eftersom de tidigaste dagarna av bilproduktion. Den V6 har varit ett populärt val för många typer av bilar och lastbilar sedan 1960-talet. Idag V6-motorer är bland de producerade mest och är konstruerade och byggda av de flesta stora biltillverkare. V6 Historia

Marmon Motor Car Company var ett av de tidigaste pionjärerna V6-motorer. Som en del av en allmän utveckling mot motorer med ännu större kraft, byggde Marmon först en V2, då en V4, V6, V8, och slutligen en V16. I början av 1900-talet experimenterade Buick med en design för en V6 men motorn användes aldrig i någon av sina bilar. V6-motorer inte skulle hitta sin väg till massmarknaden bilar fram till 1950-talet. General Motors utformat en V6-motor med en 5 liters slagvolym för att ingå i några av sina pick-up lastbilar för 1959 modellen year.In 1962 blev Buick LeSabre den första amerikanska produktion bilen att använda en V6-motor. Motorn var en 3,2 liters version av Buicks 3,5 liters V8, som också erbjöds i högre utföranden av LeSabre. Snart andra biltillverkare hade nytta av Buick framgång och erbjuda V6-motorer i ett antal nya och befintliga modeller.
Basic Design

Liksom alla V-motor design, använder V6 en enda vevhuset med två banker kopplade cylindrar. En gemensam vevaxel drivs av alla sex cylindrar. V6-motorer mäts i termer av den vinkel med vilken cylindrarna motsätter varandra. Många V6-motorer använder en 90-graders fäste, medan andra använder en spetsig vinkel för en mer kompakt design. Eftersom varje sida av en V6 innehåller ett udda antal cylindrar, motorn inte balanseras naturligtvis (medan två cylindrar brand på ena sidan av motorn, endast en cylinder bränder i den motsatta bank). De flesta V6-motorer har en balansaxel för att ge smidigare operation.In fall där motorn är placerade på framsidan av bilen, kan den placeras på olika sätt för att åstadkomma fram-eller bakhjulsdriven till fordonet. För framhjulsdrift, är det V6 monterad på ett tvärgående sätt, vinkelrätt mot längden av bilen. En längsgaende fäste, med motorn parallellt med längden av bilen, används för bakhjulsdrift. En av de viktigaste fördelarna
Fördelar

av en V6-motor är dess relativt kompakta storlek. Även om det är bredare än en radmotor, är en V6 endast tre cylindrar lång, och kortare än en inline-4 cylindrig motor. Detta är en viktig faktor vid utformningen av en ny bil, särskilt i fall där flera motorer kommer att erbjudas och därför måste monteras i samma mängd space.Due av sin kompakta storlek, V6-motorer är ofta föremål för turboladdning eller överladdning . Detta beror på att de tillåter tillräckligt utrymme i motorrummet för den ytterligare utrustning som ska installeras. I många fall, V6-motorer representerar en kompromiss mellan låg kostnad, låg effekt 4-cylindriga motorer och ineffektiva, tunga V8-motorer.
Nackdelar

Som en kompromiss alternativet hade V6 också nackdelar i vissa applikationer. I de fall där bränsleekonomi är av primär betydelse, är V6 en mindre användbar alternativ än en 4 - eller ens en 3-cylindrig motor. Kraften potential en V6 är också begränsad av sin storlek, särskilt för biltillverkare som föredrar att inte använda turboladdare. De flesta high-end sportbilar fortfarande använda motorer med 8 eller fler cylinders.The V6 motor är också mer mekaniskt komplicerad än en radmotor med 4 eller 6 cylindrar. Detta innebär att det finns fler komponenter för att bryta ner och reparation kan vara svårare. Mycket av detta ytterligare komplexitet kommer från det faktum än en V6-motor inte är balanserad under drift, medan inline-4 och V8-motorer är.
Applications

Efter Buick djärva användning av en V6-motor på 1962 LeSabre, har biltillverkare funnit otaliga användningsområden för V6-motorer. Japanska biltillverkaren Nissan var bland de första att ägna sig åt tillverkning av V6-motorer, som används för att driva sina sedaner, Z-serie sportbilar, och även några modeller racing. Efter energikrisen på 1970-talet, krävs nya federala normer biltillverkare att öka bränsleeffektiviteten i sina flottor. Ett snabbt sätt att göra detta var att sälja fler bilar med mindre motorer, och V6s ersatt många V8s.Today kan V6-motorer finns i allt från nybörjar kompakta bilar till stora pick-up lastbilar och stadsjeepar. Vissa sportbilar och muskelbilar, som Ford Mustang och Chevrolet Camaro, erbjuder V6-motorer i sina basmodeller samtidigt förbehålla V8-motorer för högre slutet prestanda versioner. I många medelstora bilar är V6-motorer erbjuds som en uppgradering från en vanlig 4-cylindrig motor.

.from:http://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/112162.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.