Fakta om Pontiac Sunbird

Detroit-baserade General Motors presenterade sin subcompact Pontiac Sunbird i slutet av 1975. Det erbjöds som en coupé, kombi, cabriolet och kombi, och drevs av en blygsam rak fyrcylindrig motor. Det var tänkt att konkurrera med Mercury Capri, Ford Mustang II och Toyota Celica. Det var rimligt prissatta och säljs exceptionellt bra under sin livstid. Vega Components

Även om det inte uttryckligen anges som sådan, kunde Sunbird ha fungerat som en ersättning för den mycket baktalade Chevrolet Vega, som avslutades produktionen år 1977 efter en rad problem kvalitetskontroll. Den 1970 Sunbird, även om en Pontiac, baseras på Vegas H-kropp plattform, och är identisk med Vega bredd och kompakt 97-tums hjulbas. Dess konstruktion var inte så sportig som Vega, men den ekonomiska coupe delade några av samma styling egenskaper som personlig lyx bilar Chevrolet Monte Carlo och Buick Regal. Addera Ström

Den Sunbird drevs av Vega 140-kubik-tums rak fyrcylindrig motor för att generera en blygsam 78 hästkrafter. Den hade en vanlig fyrväxlad växellåda, men den extra fem-växlad manuell och en automatisk kan beställas. Det kan också vara utrustad med tillvalet Buick 231-kubik-tums V-6 finns på Buick Regals.
Semi-Hot Hatch

Även om inte tekniskt en högpresterande heta luckan, försökte Pontiac att tjäna pengar på den högpresterande kombi styling populariserades av Volkswagen Golf med egen tre-dörrars halvkombi 1977. Den Sunbird version var utrustad med en 151-kubik-tums motor med en Formel racing-stil alternativ som inkluderade en två-fat Holley förgasare, kromad ventilkåpa, racing accenter kropp, en spoiler och racing-stil ratten.


V-8 Experiment

År 1979 erbjöd Pontiac en Chevrolet 305 kubik-tums V-8 i kombi och Sunbirds notchback. Men ett år senare avbröts när Sunbird bytte till framhjulsdrift, och dess subcompact storlek avvecklades efter 1981 att bli en 101-tums hjulbas kompakt.
Good Production Run

Sunbird modeller tillsattes och sjönk med viss regelbundenhet under de första fem åren, men bilen har aldrig förlorat sin identitet och sålde relativt bra. Under 1976-1980 produktion springa, antecknade Sunbird bra försäljning, med 479.967 producerade enheter.
GT

År 1986 introducerade Pontiac sin första Sunbird GT modell som kom som en coupé, cabriolet och fyradörrars sedan. Den drevs av en turboladdad 150-hästkrafter 1,8-liters fyrcylindrig motor, sedan ett år senare den 2-liters genererar 165 hästkrafter. Den Sunbird s fendrar var blossade, och speciella "Turbo GT" märken ersatt den traditionella "Sunbird" moniker på kroppen. Den turbo släpptes år 1993 till förmån för en mer traditionell 3,1-liters V-6.
1990

I början av 1990-talet började Pontiac minska sina trim paket . Det tappade GT coupe beteckning och identifierat det som SE coupe. Den coupe var i huvudsak samma som GT modellen men var billigare och hade mindre sport-styling alternativ. Produktionen upphörde 1995 då Sunbird ersattes av Sunfire.

.from:http://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/112106.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.