Specifikationerna för Vortec topplock

Den Vortec moniker kom från General Motors "line motorer som skapade en virvel inuti sina cylindrar för att producera bättre bränsle-luft-förhållandet. Den introducerades av General Motors 1986 genom en av sina 4.3 liters V6-motorer. Sedan dess har GM fortsatt producera Vortec motorer som varierar i storlek och prestanda. Dessa motorer är tillverkade med en speciell topplock som tillåter dem att prestera bättre, vara mer bränsleeffektiva och miljövänliga också. Cylinder Head Design

Vid första anblicken utifrån en Vortec huvud ser ut som de flesta av de andra GM-motorer. Den enda tydliga inslag på dess ytterhölje är dess 8-bultmönster ventiler. En Vortec förbränningsrum är också annorlunda från de flesta motorer. Dess tändstift är belägna i centrum av cylinderns kammare och kamrarna själva är formade som en njure, vilket gör det möjligt att producera mer makt. Standard ventilstorlek för Vortec huvuden är 1.94/1.50, men de kan hantera 2.02/1.60 ventiler om bearbetas ordentligt.
Dubbla överliggande kamaxlar Design

Vissa moderna Vortec topplock utnyttja en dubbel överliggande kamaxel konfiguration. Detta innebär att deras huvuden innehåller två kamaxlar, en som styr insugningsventilerna och en som styr avgasventilerna. Denna teknik används ofta på nästan alla motorer idag, eftersom det kan ge mer makt och få mer exakt timing särskilt under höga varvtal. En av de Vortec motorer som utnyttjar denna typ av cylinder huvudet är den 3700 3.7l Inline-5 motor även kallad "LLR." Den BLR har en DOHC konfiguration med fyra ventiler per cylinder, producerar 239-242 hästkrafter vid 5.600 till 5.800 rpm och ett vridmoment som varierar från 241 till 242 foot-pounds vid 4.600 rpm.
Overhead Valve Design

Vortec använder också en overhead ventil (OHV) design på några av sina motorer. Denna speciella designen skiljer sig från en OHC konstruktion eftersom kamaxeln inte är beläget på topplocket. Istället är kamaxeln belägen inuti motorn och cylinderhuvudet är endast inhysa de insugs-och avgasventilerna tillsammans med vipparmarna som kontrollerar dem. Denna typ av topplocket har en mycket enklare konstruktion, men dess prestanda i höga varvtal är inte lika bra som en motor med en OHC topplock. Den Vortec LR4, en 4.8l V8-motor, använder en OHV konfiguration med två ventiler per cylinder. Dess nettoproduktionen är 295 hästkrafter vid 5600 rpm och vridmomentet är 305 foot-pounds vid 4.000 rpm.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/111943.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.