Historien om Harley Five-Speed ​​Transmission

För mer än 50 år, hade Harley-Davidson ryttare att nöja sig med fyra växlar. Bolagets fyrväxlad växellåda design var solid nog att förbli i stort sett oförändrad från dess inledning i 1930-talet fram sin pensionering på 1980-talet, men under det halvsekel, ville många Harley-åkare för ytterligare en växel i toppen. År 1980 kom den önskan sant, och fem-växlad växellåda skulle stanna på toppen av Harleys kraftledningen i över 25 år. Fyrväxlad Transmissioner

När Harley-Davidson EL debuterade 1936, var den utrustad med en 1000 cc overhead-valve motor vars unikt formade ventilkåpor förtjänat det smeknamnet "Knucklehead." Den Knucklehead motor ersattes av Panhead i 1948, men den fyra-växlad växellåda som används på EL skulle förbli Harley främsta transmissionskonstruktion tills 1980-talet. Den fyrväxlad låda fick uppdateringar till dess fall och huvudaxeln att rymma uppgraderingar till andra motorsystem, men överföringen grundläggande konstruktion förblivit densamma tills den ersattes av den fem-växlad växellåda.
första fem-växlade

1980 debuterade Harley-Davidson sin FLT Tour Glide modell, en 1300 cc Big Twin touring cykel. Den FLT infört flera nyheter, bland annat en ny gummi motor mount system som minskar vibrationer och en framgaffel som var monterad bakom styrhuvudet. Den FLT presenterade också Harley första femväxlad växellåda, som hårt var bult till cykelns motor. Denna nya växellådan läggs den extra växel som Harley-åkare hade velat under en lång tid, och den femte växeln ökade cykelns topphastighet samtidigt för låga förhållanden i de lägre växlarna.
Bredare införande

Harley-Davidson introducerade 1340 motorn cc Evolution 1984, och när Evolution användes i fem av företagets stora cyklar, var det fem-växlad växellåda som används tillsammans med det. Basmodellen FLH var den enda FL cykeln för att behålla fyra-växlad växellåda 1984, och även att ändras nästa år, då FLH ändrades för att använda gummi-monterad Evolution och fem-växlad växellåda. Evolutionen motorn debuterade i Sportster linje 1986, men fem-växlad växellåda skulle inte användas på en Sportster fram till 1991, då fyra-växlade växellådan har ersatts av den fem-tiden på alla modeller.


sexväxlad växellåda

Som en del av en redesign av sin Dyna Glide linje för 2006 års modell, erbjöd Harley-Davidson en sex-växlad växellåda på Dyna Glide modellerna. Liksom femväxlad växellåda, saknar denna nya växellådan en riktig överväxel, men dess högsta växeln har ett ett-till-ett-förhållande, vilket medför lägre varvtal vid toppfart. Växellådan har också förhållandevis tysta spiralformade skurna kugghjul, och alla externa oljeledningar har eliminerats från designen.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/motorcycles/111765.html

Previous:
Next:

Motorcyklar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.