Vad är skillnaden mellan en Panhead & en Shovelhead Harley?

Den Panhead och Shovelhead Harley-Davidson presenterade liknande motorer, med den stora skillnaden är att den Shovelhead hade en förbättrad övre ände monterad på Panhead vevhuset. Båda motorerna är tvåcylindriga, fyra ventiler V-Twins. Harley producerade Panhead 1948-1965, och Shovelhead 1966-1984. Den Panhead förtjänat sin moniker för sina omslag rocker box som liknade inverterade bakning kokkärl, och Shovelhead efter är slående kol-spade-fodralen. Bakgrund

Harley-Davidson ersatte Knucklehead motor V-Twin motor 1948 med Panhead. Den Knucklehead visade sig vara en stark och pålitlig ersättare för Flathead V-Twin 1936, men Knucklehead var en stökig motor med ett rykte om oljeläckage. Harley löste problemet genom att flytta motorns yttre olja matar inuti motorn fallet med Panhead. Den nya motorn presenterade kubiktum förskjutningar av 61 och 74 inches, men motorcykeln Maker tappade 61-tums version 1953. Dock var den stora skillnaden mellan Panhead och Knucklehead Harley ersätter Knucklehead s järn cylindrar med aluminiumlegering för att minska vikten och avleda motorns värme bättre. Den Panhead presenterade också hydrauliska lyftare för att minska buller och driftstopp för underhåll. Motorn hade nästan samma effekt som Knucklehead på 50 hästkrafter, vilket ökade till 55 hästkrafter 1956.
Panhead Quirks

Harley-Davidson installerat Panhead i sin 1949 Hydra Glide cyklar, som presenterade hydrauliska teleskopiska framgafflar, som ersatte den gamla skolan Springer Forks. Motorn drivs också de första Electra Glide cyklar. Aluminiumet huvuden kraftigt förbättrad motorkylning, vilket var ett stort problem med Knuckleheads som hade en tendens att överhettas vid höga hastigheter. En nyfiken skillnad mellan Panhead och senare Shovelhead modeller för bakgård mekaniker var att Shovelhead motorn lätt passa in i en Panhead ram, men en Panhead motor installation krävs förändringar på en Shovelhead ram. Panhead ramar presenterade bowlegged slang med en trianglular motorfäste. Den Shovelhead ram hade olika konstruktionsegenskaper.
Shovelhead Debut

Shovelhead anlände som Harley fasas ut kick-starter och introducerade den elektriska startmotorn. Den Shovelhead hade samma 74-kubik-tums, eller 1.208 cc, förskjutning som Panhead. Harley förstorade Shovelhead till 82 cubic inches, eller 1.340 cc 1978 innan ger vika för Evo motorn 1984. Den Shovelhead var i huvudsak en förbättrad version av Panhead. Det innehöll 10 procent mer ström än Panhead. Tidiga Shovelheads höll den lägre stilen av Panhead motor men bultad på en ny övre änden. 1966 Electra Glide ömsat Panhead till förmån för Shovelhead att bli den första Shovelhead-drivna Harley. År 1964 åkte Harley retro genom att returnera oljan matas inifrån vevhuset till utanför motorn, och Shovelhead höll designen.
Förändringar

Genom att lägga till en ny Överst på Shovelhead, använde Harley ny legering topplock med järncylindern fat. Motorcykeln Maker ersatte Panhead s pressade stållådor rocker med de gjorda av lättmetall. För 1970, försvann den Shovelhead nedersta änden från Panhead och ersattes med en ny design som inkluderade en vevaxel-monterad generator som gav motorn en bredare look. Harley flyttade också den externa tändningen poäng montering inuti motorns timing case. Detta krävs ett konformat lock som förändrade utseendet på Shovelhead.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/motorcycles/111728.html

Previous:
Next:

Motorcyklar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.