Svenska Bil >> bil underhåll >> Tire underhåll >> Content

Förstå hjulinställning

Inriktningen på en bil eller lastbil är något som många förare tar för givet. Om fordonet verkar köra bra, då förarna anta att allt ska bli bra. Tyvärr kan även små inkonsekvenser i en suspension inställningar orsaka däcken slits ut och göra ett fordon farlig. Wheel anpassning är lika viktigt som oljebyten och andra objekt underhåll för att få de mest miles möjligt ur bilen och för att garantera säkerheten under körning. Camber

Camber hänvisar till det vertikala läget av hjulet och däcket betraktad från direkt framför fordonet. Om överdelen av däcket lutar mot bil eller lastbil, då camber är negativ. Om överdelen av däcket pekar bort från bil eller lastbil, är camber positiva. Camber inställning påverkar hur bilen hanterar samt hur däcket slits. Överdriven negativ camber orsakar den inre delen av däcket att slitas ut i förtid samt överskott stress på fjädringskomponenter. Felaktig positiv camber gör att ytan av däcket mot utsidan av fordonet att slitas ut. Om camber är ojämlika på båda sidor, drar bilen åt sidan som har den mest positiva camber. Många framhjulsdrivna fordon inte har en camber justering.
Caster

Caster är vinkelförskjutningen eller lutning av suspensionen i förhållande till den vertikala axeln av suspensionen. När sedd från sidan, tiltar positiv caster mot baksidan av den bil eller lastbil och negativa caster tiltar mot framsidan av fordonet. Alltför sänka den bakre delen av fordonet orsakar överdriven positiv caster framtill på fordonet. Många framhjulsdrivna fordon tillåter inte caster justering. Om en sida av suspensionen har mer positiv caster än den andra, kan styrningen dra åt sidan. Caster inställningar i allmänhet inte påverkar däckslitaget.
Toe

tå inställningen på en suspension refererar till positionen av hjulen sedd rakt ovanifrån. Om den främre delen av fordonets hjulet snurrar mot bilen, är tån positiva. Om däcket vänder sig bort från fordonet, är tån negativt. Den tå inställning säkerställer att däcken på motsatta sidor av bilen löper parallellt när fordonet kör. Toe inställningarna kan vara något positivt när fordonet står still, men tvinga in en rakt-fram-läge när fordonet börjar köra. Felaktiga tå inställningarna orsakar överdrivet däckslitage, och påverkar styrning och hantering av stabilitet.
Vikten av korrekt Poly

Korrekt fjädring inriktning på din bil eller lastbil är en viktig faktor i den övergripande underhåll och fordonets säkerhet. Felaktiga justeringsinställningarna orsaka förtida däckslitage samt onormalt slitage på fjädringskomponenter, bussningar och styrningens komponenter. Dåliga anpassningar gör ett fordon farlig under vissa förutsättningar och svårt att kontrollera. Har en mekaniker kolla fjädring inställningar och utföra en anpassning, om det behövs.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/tire-maintenance/102086.html

Previous:
Next:

Tire underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.