Hur byta olja på en 1988 Jaguar XJ6

Jaguar XJ6 är välbyggd 6-cylindrig bil som erbjuder bra prestanda och en bekväm åktur. Men eftersom det är en av de mer exotiska importen, kan professionell service vara relativt dyra. Ändå, när du blir bekant med de mekaniska aspekterna av fordonet, kan du spara pengar genom att utföra normala underhållsåtgärder, till exempel byte av olja och oljefilter, själv. Saker du behöver
hydraulisk domkraft
träbit
Jack står
Wide, ytlig dräneringskärlet
Breaker bar
Hylsnyckelsats
Gummihandskar
Finmaskigt te sil
liten magnet
Clean fårkött trasa
Momentnyckel
filtertång
oljefilterpatronen
Nio liter Multigrade 10W-40 API SG eller högre lönegrad motorolja

Visa fler instruktioner
1

Parkera fordonet på plant underlag framför ditt garage. Låt motorn gå tills den når normal arbetstemperatur. Stäng av motorn och lossa oljepåfyllningslocket intill ventilkåpan, men ta inte bort den.
2

Skjut en "vagn" typ hydraulisk domkraft under fordonet och placera den direkt under centrum av den främre tvärbalken. Placera en träbit ovanpå jack huvudet och pumpa jack handtaget för att höja fordonets front till önskad höjd.
3

Place pallbockar på främre lyftpunkterna på vardera sidan av chassit. Dessa punkter är urtag i trösklarna på båda sidor för att lokalisera mekaniska uttaget medföljer fordonet. När pallbockar är på plats, sänk bilen sakta och försiktigt på läktaren och ta bort domkraften.
4

Placera domkraften under mitten av den bakre tvärbalken. Placera block av trä på domkraften huvudet och höja fordonets bakre del till önskad höjd med domkraften. Slide pallbockar under bakre fästena. När placerad, sänk bilen sakta och försiktigt på pallbockar och ta bort domkraften.
5

Placera en bred, ytlig drain pan under oljeavtappningsskruven placerad på baksidan av sumpen. Lossa avtappningspluggen, med en socket och breaker bar.
6

Don gummihandskar. Håll en skärm ståltrådsnät, såsom en fin tesil, under kontakten med ena handen och snurra avtappningspluggen bort med den andra handen. Håll silen på plats medan oljan rinner genom den och in i tråget.
7

Håll en liten magnet under tesil mot mesh. Var uppmärksam och flytta magneten från sida till sida för att säkerställa att det finns ingen rörelse, och att inga järnhaltiga metallspån eller chips har dräneras ut ur sumpen med oljan.
8

Vänta om fem minuter för de slutliga sipprar olja att droppa ur avtappningspluggen. Sluss avtappningspluggen rena med lösningsmedel och torka av avloppet helt ren med en ny bit av fårkött trasa.
9

Undersök avloppet bricka plug koppar för att säkerställa att det är ljudet. Byt ut brickan om den är skadad eller korroderad. Skruva tillbaka pluggen i sumpen. Dra ur kontakten till mellan 35,5 och 46,5 foot-pounds med en hylsa och en momentnyckel för att undvika att strippa gängorna med över åtdragning.
10

Undvik spill olja genom att skjuta dräneringstråget försiktigt från under bilen . Ta dina verktyg och trasor. Omvänd proceduren utförs i steg 2 till 4 och lägre fordonet till marken.
11

Arbeta uppifrån vänster i motorrummet och lokalisera vita oljefilterpatronen skruvas fast i sidan mot baksidan av motorblocket
12

Skjut ett filter skiftnyckel över filterpatronen,. användning antingen metallbandet eller typen som passar i botten av filtret. Vrid filtret skiftnyckel moturs för att lossa filterinsatsen och därefter skruva loss den för hand.
13

Sänk baksidan av patronen som den kommer gratis för att förhindra det mesta av oljan rinner ut på sidan av motorblocket. Torka bort eventuellt utspilld olja med en bit ren fårkött trasa.
14

Se till att det inte finns några bitar av gamla gummipackning fastnar på sidan av blocket. Om du hittar någon, ta bort den med en skrapa och torka alla spår av olja från sidan av blocket och runt öppningen.
15

Jämför det nya filtret till det gamla för att säkerställa att de är identiska före installationen. Squirt en liten mängd ren motorolja på gummipackningen och smeta den över ytan, för in filtret och skruva fast den.
16

Dra patronen medurs så långt som möjligt för hand, och sedan glida av filternyckeln över och säte filtret genom att dra det ytterligare 3/4 varv.
17

Avlägsna oljepåfyllningslocket och sätt en tratt i öppningen. Lägg fyra liter Multigrade 10W-40 motorolja som uppfyller API SG grad eller högre.
18

Vänta några minuter så att oljan rinna i pannan och starta motorn för att cirkulera oljan och översvämma filterpatronen. Stäng av motorn, dra ut oljestickan och torka den torr. Sätt det hela vägen tillbaka in i röret, ta bort den och kontrollera oljenivån.
19

Fortsätt att tillsätta olja långsamt och kontroll ofta tills oljenivån når H-märket på mätstickan, Överfyll inte - Jaguar XJ6 har en kapacitet motorolja på knappt 8-1/2 amerikanska liter (eller 8 liter). När oljan är på rätt nivå, byt oljepåfyllningslocket och dra åt för hand.
20

Starta motorn och låt den gå en minut eller två. Titta undertill medan motorn är igång för att se till att det inte finns några läckor. Om du upptäcker en läcka från oljetråget avtappningspluggen eller från hela filterpatronen, stanna motorn och dra åt relevant komponent lite längre.
21

Starta motorn igen och kör en sista kontroll för läckage. Kontrollera oljenivån med mätstickan en sista gång för säkerhets skull för att slutföra proceduren.
22

Ring ditt garage och fråga dem om de accepterar spillolja för återvinning. Om inte, kontakta den lokala myndigheten för platsen för deras använd motorolja drop-off point. Häll den gamla oljan i begagnade läskflaskor och dra åt locken innan du transporterar den använda oljan.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/133397.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.