Hur Motor Oil Works

Motorolja smörjer, skyddar och kyler förbränningsmotorer. Utan det, kommer motorn mala interna metallkomponenter tillsammans, överhettas motorn och förstöra den på ett sätt minuter. Det grundläggande arbete av motorolja är att cirkulera en tunn film av olja mellan metallkomponenter i hela motorn för att undvika praktiskt taget alla metall-mot-metall-kontakt. Motorolja har olika viskositet för att ge en tjockare eller tunnare typ av olja för att anpassa sig till olika varma eller kalla miljöer. Grunderna

Mest motorns inre delar måste lätt passera inom millimeter utan att orsaka friktion som skulle kunna minska motorns effekt, orsaka överhettning och leda till förtida motorhaveri. Ett tunt skikt av motorolja ger den nödvändiga smörjningen för att förhindra överdriven friktion. Motorolja flyttar mellan interna delar garanterar kraft och effektivitet. Smörjmedlet skyddar rörliga metalldelar och minimerar slitage. Det hjälper också till att skydda motorn från korrosion. Kondens, syror eller minut metallspån bryta ner smörjning och orsaka motorhaveri. Att hålla oljan ren genom att ändra den med jämna mellanrum gör att oljan att göra sitt jobb. Genom att smörja de inre delarna, håller oljan även den nedre delen av motorn svalna, medan kylaren kyler den övre delen nära förbränningsrummen. I huvudsak är motorolja ansvarar för att skydda vevaxeln, kolvar, kugghjul timing, kamaxel, huvud och stav kullager.
Synthetic Oil

Teknik att förfina motorolja var en relativt primitiv och i slutändan en dålig process tills omkring 1990. Syntetisk olja var en produkt av militär teknik som tillät US Army Air Force under andra världskriget för att producera en olja som kan smörja högpresterande turbo radiella motorer som markant skilde sig från vanliga bil-och mc-motorer. Syntet härrör från ren-basolja och kemiska egenskaper som bygger på oljemolekylerna att utveckla poly-alfa-olefiner. Ytterst är varje oljemolekyl identiska. Det finns inga föroreningar i oljan och PAO förhindra oljan från att skapa syror. Detta gör syntetisk olja är mindre benägna att bryta ner. Men raffineringsprocesser förbättrats dramatiskt sedan 2000, vilket gör att konventionell olja till nästan matcha prestandan av syntetmaterial.
Påhängsvagnar Syntetmaterial

Semi-syntetisk olja härrör från konventionell petroleumolja och omkring 30 procent syntetisk olja. Uttrycket "syntetisk" är mer eller mindre en marknadsföring term som behandlar de kemiska egenskaperna hos oljan. Oljor med 30 procent eller mindre syntetisk olja behöver inte vara återcertifieras som syntetisk olja. Faktum är att sedan efter 2000 tillverkade motorolja innehåller kemiska egenskaper som utför nästan identiskt med syntetmaterial, är behovet att göra åtskillnad mellan konventionella petroleum olja, syntet och semi-syntet. Den stora skillnaden är att det kostar cirka 15 procent mer att tillverka syntetisk olja än vanlig olja.
Viskositet

En oljans viskositet bestämmer dess flöde hastighet. Ju tjockare, eller högre viskositet betyg, av motorolja betyder det kommer att strömma långsammare. Den tunnare, eller lägre betyg, gör att oljan att strömma snabbare. De flesta bilar och motorcyklar använda en SAE 30 motorolja i områden med milda klimat. Ett högre betyg, såsom SAE 50, innebär att oljan är tjockare och används i varma klimat. Multi-viskositet olja använder "tunna" olje egenskaper när motorn startas i kallt väder, då tjocknar som motor temperaturen stiger.

.from:http://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/133396.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.