Hur General Motors Change Oil bildskärm fungerar

General Motors pionjärer automatiska monitorer oljebyte på 1980-talet och början av 1990 när företaget introducerade sitt varumärke Oil systemet Life Monitoring. Detta system, som möjliggjorts genom legion av sensorer som används i modern bränsleinsprutning motor, använder en sofistikerad algoritm som bygger på flera faktorer för att avgöra hur mycket livet ska vara kvar i oljan. Men OLM-systemet har en akilleshäl, och kanske bäst betraktas som en allmän riktlinje i motsats till buden stämning i sten. Basräknevärdet

flesta förare tänker på motor och olja slitage i form av körsträcka, men det är faktiskt ett mycket indirekt sätt att mäta det. Det totala antalet motorvarv - antalet gånger vevaxeln snurrar - spelar en dominerande roll vid fastställandet oljebytesintervall, och det beror på utväxling. Till exempel kan en motor snurra 2.354 gånger per mil med 30-tums höga däck och en 3,5-till-1 axel ratio om körning i fjärde växeln. Men det skulle snurra 1765 gånger i femte växeln med en 0,75 överväxel, och 5885 gånger på tvåans växel med en 2,5-till-1-förhållande. Så börjar GM: s formel med ett maximalt antal motorvarv mellan oljebyten, 1,5 miljoner ex.
Straffa basräknevärdet

Systemets bas siffra, i detta fall 1,5 miljoner, är ett bästa scenario nummer där bilen körs med minimal belastning, på plan mark och på en helt stabil temperatur. Men extremt hög eller låg oljetemperatur, hög motorbelastning mäts av tryckgivare, stop-and-go-körning och täta starter och stopp orsaka varvräknaren att springa fortare, räknar ner snabbare till noll. När den gör det, signalerar datorn är det dags för ett oljebyte. GM, liksom andra biltillverkare, avgör hur mycket var och en av dessa villkor kommer att påverka nedräkningen genom omfattande forskning och datormodellering av motorn, oljan och chassi.
Problem med systemet

Tvärtemot vad många tror, ​​de flesta oljebyte system, inklusive OLM, inte på något sätt mäta kvaliteten på oljan. De övervakar dess temperatur och korsreferens som till andra faktorer för att uppskatta oljans tillstånd enligt datormodeller. Du kan, när som helst, pop din ventilkåpan och släppa in fyra liter katt urin och en död jordekorre, och oljan-övervakningssystemet skulle inte märka bortsett från en liten temperaturhöjning på sensorn. Så, bara för att du har ett sådant övervakningssystem, inte anta att du är befriad från den enorma bördan av regelbunden kontroll av oljestickan. Addera Utöka oljelivslängd

Installera en eftermarknad oljekylare är överlägset, det bästa du kan göra för att förlänga oljans livslängd och serviceintervaller. Oljetemperatur är den dominerande faktorn i de flesta algoritmer övervakningssystem är så tappa temperatur säker på att resultera i extra tid mellan oljebyten. Även om det kan verka lite extremt, kostar mest eftermarknaden oljekylare och adapterplattor $ 50 $ 100, om kostnaden för en eller två oljebyten med en kvalitet syntetisk. Om systemet förlängs intervallet oljebyte med 25 procent, har oljekylaren betalade sig genom den fjärde eller femte oljebyte. Byta till en syntetisk, om du inte använder en, kommer förmodligen inte förlänga serviceintervallet där datorn är berörda, eftersom en syntetisk förening räcker inte för att märkbart påverka oljetemperatur eller motorns belastning. Men syntetisk olja kommer att hålla längre och presterar bättre, oavsett vad datorn tänker.

.from:http://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/133395.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.