Vad är skillnaden mellan 5W30 och 10W30 olja?

Motorolja används för smörjning av interna delar i förbränningsmotorer i en mängd olika tillämpningar. Det hjälper till att kontrollera temperatur och tillåter rörliga delar för att fungera utan att alstra överdriven friktion och slitage. Vissa oljor kan även fungera som rengöringsmedel för att ta bort förbränning avlagringar som annars kan försämra motorns prestanda. Motoroljor indelas i klasser efter deras tjocklek, eller viskositet. Byta olja regelbundet med betyget rekommenderas av tillverkaren är en viktig del av korrekt motorunderhåll. Oljesorter

Oljor är grupperade i betyg enligt viskositet riktlinjer som fastställts av Society of Automotive Engineers, eller SAE. Viskositeten hos olja hänvisar till sin inre motstånd mot deformation, eller flödesmotstånd. Viskositeten mäts i multiplar om 5 0-60, från låg viskositet för att hög: 10W, 15W, 20W, etc. W fäst vid en del av dessa betyg står för vintern, eftersom SAE betyg ta hänsyn till viskositet motorolja i kallstartsanordningar scenarier.
Single vs Multi-oljor

Eftersom de flesta fordon drivs under olika förhållanden, kan en enda typ av olja ger inte den ideala viskositeten egenskaper för att skydda vitala motordelar på olika temperaturområden. Ingenjörer har tagit upp detta problem genom att i princip kombinera flera oljor i en enda formulering. Särskilda polymera tillsatser används för att ge olje olika viskositetsegenskaper, och dessa oljor är vanligtvis betecknas med två siffror: 10W30, 5W30, etc. Den första siffran anger viskositeten när den är kall, och den andra siffran anger viskositeten vid varm.
Applications

multigrade oljor bidra till att motorerna är helt skyddade från friktion och slitage över ett brett temperaturområde. De är klassade som använder samma viskositet skala som enda sammanvägd oljor: 5W30 skulle vara en "tunnare" olja än 10W30 vid låga temperaturer, till exempel, och skulle normalt värmas upp till samma viskositet som motorn värms upp. Använda 5W30 snarare än 10W30 skulle därmed ha nytta av ökad smörjning i kallstartsanordningar förhållanden, och det skulle vara att föredra olja för dem som lever i kallare klimat. Addera New Developments

flesta nyare fordon som tillverkas i USA är utrustade med motorer som formulerats för relativt tunnare oljor än har använt tidigare. Således kan en ny bil under 2011 ange 5W20 istället för 10W30. Denna skillnad beror främst på förbättringar i bearbetning och materialteknik, vilket gör att motorerna ska monteras med strängare bärande godkännanden som motstår slitage mycket bättre än tidigare. Använda "tunnare" oljor ger bättre bränsleekonomi samt, vilket är en viktig faktor i en tid av ständigt ökande bränslepriser.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/133335.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.