Smörjolja Typer

Mekaniska delar som ständigt rör sig mot varandra måste smörjas för att minska friktion, slitage och värme, förhindra korrosion och ökar maskinens effektivitet. Smörjolja har blivit det vanligaste smörjmedlet som används i dag på grund av sitt breda utbud av ansökan. Olika typer av smörjoljor är tillverkade för en mängd olika ändamål. Lube oljor består typiskt av 90 procent basolja och 10 tillsatser procent. Dessa kategoriseras utifrån sin viskositet och slutanvändning. Animaliska oljor

Animaliska oljor extraheras från animaliska fetter. Dessa är triglycerider som kan vara hårda fetter eller stearin och mjuka fetter eller ister. Fetter är huvudsakligen tillverkade av animaliska fetter. Vanliga källor animaliska oljor är valar och sälar. Det finns andra djur som är källor till fina oljor för andra typer av smörjoljor som tumlare, hajar, delfiner, får och nötkreatur. Animal smörjoljor är stabila vid normala temperaturer, men kan inte användas för förbränningsmotorer, som de kommer att producera fettsyror.
Vegetabiliska oljor

Vegetabiliska oljor är biologiskt nedbrytbara eftersom dessa är erhållna ur vegetabiliska källor såsom raps, raps, ricin-, palm-, oliv-, senap-och solrosfrön. Både vegetabiliska och animaliska oljor har tillsatser för att stabilisera dem och förlänga deras användbarhet. De har högre flampunkt än mineraloljor och har bättre viskositet även om de kan bli ganska instabil på grund av brist på oxidativ stabilitet och kan förvandlas till tjocka och plast-liknande konsistens. Vegetabilisk olja smörjmedel, som smörjmedel animalisk olja, kan snabbt erodera ståldetaljer.
Petroleum eller mineraloljor

Mineraloljor är den överlägset vanligaste typen av smörjolja, och är produkter som härrör från bearbetning av råolja. Mineraloljor är ytterligare indelad i olika kategorier. De kan vara nafteniska, aromatiska eller paraffin. Nafteniska oljor används främst vid tillverkning av metallbearbetningsvätskor och oljor transformator. Paraffiniska oljor används som bas för tillverkning av motoroljor och industriella smörjmedel. Dessa används också för oljor som används i pappers-, textil-och gummiindustrin. Aromatiska oljor används i tätningsmedel och lim.
Syntetiska oljor
p Det finns smörjoljor som skapas genom kombinationen av mineral-, vegetabiliska och animaliska oljor samt andra artificiellt tillverkade tillsatser för att göra produkterna lämpliga för högpresterande motorer. Dessa är oftast gjorda av råolja och andra material och används för maskinerier drift vid extrema temperaturer som jet och ras bilmotorer. Syntetiska oljor är mindre avdunstning och resistent mot oxidation och oljeslam problem som är nyttiga i att hålla motorerna rena för bättre prestanda. Det finns olika syntetiska oljeprodukter och var och en är tillverkad för att tjäna ett specifikt syfte och besvara ett annat behov.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/133292.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.