Olika motorolja grader

Om du någonsin tittat, kommer du att märka att din bil motorolja har ett visst betyg. Många gånger detta är vad mekanik hänvisa till när de diskuterar din oljebyte och vilken olja sätts i bilen. Villkor som 5W30 och 10W30 är vanliga. Dessa betyg anger motorolja och har använts i årtionden av både biltillverkare och verkstäder. Viskositet dikterar grader

Viskositet gäller en motorolja motstånd faktor att flytta genom motorsystemet. Som ett exempel, ta en del av motorolja och droppa den på ett bord. Gör samma sak med matolja. Det som rinner fortare i ett tunnare, plattare pöl har mindre viskositet. Ju tjockare viskositet, desto svårare blir det att använda olja som ett smörjmedel. Viskositet är betygsatt av hur snabbt oljan strömmar, som mäts med ett verktyg som kallas en viskosimeter. Uppgifterna är sedan översätts till betyg för att identifiera hur en viss motorolja presterar. Mekanik och bilägare kan sedan översätta denna information till den typ av motorolja som behövs för deras specifika fordon.
Kallt väder grader

En standard motor klass för olja skulle vara SAE 10 eller SAE 30. Detta innebär i princip givet oljan har en viskositet rating på 10 eller 30 (10 strömmar mycket bättre än 30). Men många oljor använder ett betyg format som ser mer ut som 5W-30 eller 10W-30. Den "W" brev anger att motoroljan har utvärderats under kalla förhållanden och kommer fortfarande att behålla sin viskositet nivå 30. Så SAE 30 och 10W-30 kommer både arbeta vid hög temperatur rating på 100 grader Celsius (hur varm en normal motor går), men det är bara 10W-30 som kommer att fungera, om än som en SAE 10, när temperaturen droppar. Denna skillnad i oljekvalitet märkning blir viktigt för dem som kör på vintern och kyla.
SAE vs W

SAE kontra W betyg skillnaden tenderar att vara förvirrande, och det har inte hjälpt mycket med tillverkarens ägarens handböcker. Många biltillverkare säger bara att du använder en rekommenderad motorolja 10W-30, till exempel, utan att säga varför. För lekmannen, måste 10W-30 rankade olja då vara bättre för bilen än 5W-30. Men båda betyg fungera bra, och ännu viktigare samma, vid normala temperaturer. Trots det varumärke som används av olje Addera gradera förordning

, motoroljan betyg kvarstår samma i hela branschen. Detta beror på den information som används av olje tillverkarna regleras av grupperna branschstandard varje tillverkare är en del av. American Petroleum Institute eller API sätter standarden inom USA International Lubricants Standardization och godkännande kommittén (ILSAC) håller standard konsekvent internationellt.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/133234.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.