Motor Oil 10-30 Vs. 5-30

Ändra motorns motorolja är en av grunderna i bra auto underhåll. Regelbundna oljebyten minska risken för att motorn utvecklar slam uppbyggd. Att välja rätt typ av olja är nästa utmaning. Två populära kvaliteter av motorolja är 10W-30 och 5W-30. Förstå egenskaperna hos dessa kvaliteter kan vara till hjälp med sitt val. Viskositet Basics

Viskositet är motståndet hos en vätska att flöda. The Society of Automotive Engineers (SAE) utför tester på olika kvaliteter av olja och utfärdar ett index rating. Gemensamma betyg för motorolja sortiment från 5W till 60. Ju högre siffra, desto tjockare olja.
Temperatur Egenskaper

Siffrorna i de kreditbetyg indikerar de två typerna av viskositet. Den första siffran representerar oljans viskositet i kalla temperaturer. Ju högre siffra, desto tjockare är oljan när det är kallt. Därför är en 10W oljekvalitet tjockare än en 5W oljekvalitet vid motorstart. Den W står för "Winter". Den andra siffran är viskositeten rating av oljan när motorn är varm. Den högre siffran indikerar en tjockare olja vikt. Detta innebär att 5W-30 och 10W-30 har samma viskositet egenskaper när motorn nått driftstemperatur.
5W-30 Fördelar

En 5W- 30 oljekvalitet är användbart i kallare klimat där temperaturen är under 0 grader Fahrenheit. Den har ett lägre motstånd vid motorstart, vilket gör att motorn enkelt starta i sub noll klimat. Dessa klimat kräver att oljans viskositet förblir så tunt som möjligt utan att ge upp smörjning skydd. Blaine Ballentine av Central Petroleum uppger att tunnare oljor uppvisar mindre motstånd och slitage på motorerna körs under normala förhållanden.
10W-30 Fördelar

En 10W-30 kvalitet av olja är användbar för året körning i tempererat klimat. Till skillnad 5W kvaliteter, kan en motor med hjälp av 10W-30 olja kan köras med höga hastigheter. Denna kurs är speciellt framtagen för moderna motorer som har snävare toleranser än motorer före 1980-talet. Toleranser definieras som en tillåten mängd av variation i dimensionerna hos en maskin eller en del. Snävare toleranser har mindre grader av avvikelser. Blaine Ballentine hävdar att tjockare oljor, såsom 10W-30, ger skydd i svåra körförhållanden, till exempel körning på bergiga vägar, dragning av släpvagnar, i dammiga miljöer och vid höga varvtal. Tjockare olja ger en tätare beläggning oljefilm på motordelarna. Slipande förorening som är lika med eller större än oljefilmen orsakar motorslitage. Tjockare oljefilmen kan rymma större föroreningar.
Slutsats

bilens bruksanvisning är din bästa resurs när det gäller att bestämma rätt oljekvalitet för just din märke och modell . Blaine Ballentine hävdar att valet av rätt motorolja beror också på faktorer såsom körvanor, klimat och åldern på motorn. Även tunnare oljor ger bättre egenskaper bränsleekonomi, det finns ingen tydlig slutsats att de sparar bränsle under motorns livslängd.

.from:http://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/132625.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.