Skillnad mellan motor Olja Vikter

De olika Vikterna för motoroljor beteckna förmågan hos oljan att korrekt utföra under olika förhållanden. Enstaka nummer innebär en olja har fått betyget enligt ett enda arbetsområde, medan två siffror hänvisar till ett glest driftområde. Viskositet

Tjockleken av motorolja, eller dess "vikt", kallas viskositet. Viskositet är ett mått på hur lätt oljan strömmar vid en specifik temperatur. Lågviskösa oljor flyta lätt vid låga temperaturer, medan högviskösa oljor flyta långsammare vid samma temperatur. Låg viskositet oljor gör kalla klimat lättare och minska friktionen i kalla motorer, medan högre viskositet oljor hålla bättre styrka och tryck vid höga temperaturer och tunga laster.
Single Vikt

Oljor som endast har en viskositet rating, som "20" eller "40", fungerar bäst i en snäv uppsättning villkor och rekommenderas inte i de flesta moderna bilar eftersom de inte ger skydd över ett brett spektrum driftsförhållanden. Single-grade oljor är oftast anges för användning i äldre eller antika fordon och småmotorer som luftkylda motorer till gräsklippare och generatorer.
Multiviscosity

Multiviscosity oljor klassas med två tal som representerar flytpunkten för oljan vid olika temperaturer. Den första siffran följs av ett "V", som står för "vinter grade" och representerar tjockleken av oljan vid låga temperaturer, medan den andra siffran återspeglar tjockleken av oljan vid höga temperaturer.


Appar

Multivisosity oljor har fördelen av strömmande lätt vid låga temperaturer ändå behålla sin tjocklek när en motor har nått arbetstemperatur. På grund av detta, designer ange nyare fordon och fordon som använder överliggande kammar i deras motor typiskt 5W-20 eller 5W-30 motoroljor för att påskynda flödet av olja till de övre delarna av motorn vid start. Normala tryckstång motorer anger vanligtvis 5W-30, 10W-30 eller 10W-40 oljor, eftersom det finns mindre behov av smörjning av de övre motordelar vid uppstart. Tunga och racing motorer kan använda 20W-50 oljor för att hantera den ökade betonar dessa motorer skapar, även om dessa tjockare oljor ökar dra på motorn och rekommenderas inte för användning i motorer som ser vardagen.

Betyg

Oljor bedöms genom att mäta hur snabbt de flöde vid olika temperaturer. Olja sätts i en apparat som mäter hur snabbt den strömmar genom en öppning vid 100 grader Celsius. Baserat på hur lång tid det tar för oljan att strömma genom öppningen, görs en beräkning mot en viss standard, och detta blir oljans "vikt." Om olja strömmar genom öppningen i en viss tid vid låg temperaturer, är det rankade enligt en standard som anges för kalla temperaturer. Samma olja testas sedan vid 100 grader Celsius och är återigen betygsatt mot en specificerad standard för höga temperaturer. Detta ger de två betyg för multiviscosity oljor, som 20W-30 eller 10W-30. Båda dessa typer av olja kommer att strömma samma vid höga temperaturer, men den 10W-30 kommer att flyta snabbare vid låga temperaturer.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/132613.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.