Vad gör Olja betyder siffrorna?

Automotive olja kommer märkta med bokstäver och siffror kodande olja vikt och tillsatser. De olika tecknen står för motor-rengöring skydd, vilken typ av motor för att använda oljan på och viskositeten hos oljan vid olika temperaturer. Viskositet är klibbigheten eller tjockleken av oljan. Det påverkar oljans förmåga att smörja de rörliga delarna hos motorn. Tvättmedel och Motortyp

Två bokstäver som står ensam på oljan kan etiketten representera motortypen och detergenttillsats. Dessa koder såsom SE eller cd, till exempel. S anger att oljan är för bensinmotorer och C indikerar att det är för diesel. Den andra bokstaven anger halten av rensning skydd. De är ordnade alfabetiskt från sämsta till bästa. Till exempel är F bättre än E är bättre än D. inte ihop "SE" med "SAE," som du kan också se på burken. SAE står för Society of Automotive Engineers. De nämns på olja burkar eftersom de standardisera skalan oljans viskositet som de övriga numren på kan hänvisa.
Viskositet

Enkla eller sammansatta tal förmedla oljans vikt eller viskositet, 30 och 10W-30 är exempel. Med introduktionen av ny olja tillsatser som börjar på 1940-talet, ersatte de sammansatta viskositeter singel-viskositet olja motor. Den "W" hänvisar till "vinter". Den första siffran är viskositeten när oljan är kall. Siffran efter "W" är viskositeten efter att värmas av motorn varm.
Viskositet Skala

Högre viskositet nummer innebär ett större motstånd att flöda och större friktion mellan oljan och de delar den smörjer. SAE Skalan går från 5 upp till 50, med 50 är den tjockaste. Den optimala viskositet beror på arbetstemperatur och motorns konstruktion. Viskositet behöver även variera inom en och samma bil resa.
Behovet av Variable Viskositet

Viskositet normalt minskar när temperaturen ökar. De kolvätemolekyler vibrera alltför snabbt vid högre temperaturer för att hålla ihop så mycket som vid lägre temperaturer. Balanseringen trick för en motorolja är inte att vara så trögflytande, eller tjocka, att bildelar inte kan glida förbi varandra när vädret är kallt eller motorn bara värmer upp, men också att vara tillräckligt tjock för att inte koka bort vid drifttemperaturer i varmt eller varmt väder.
lösningen

Olja tillverkare lägger vissa kol polymerer till motorolja för att motverka det omvända förhållandet mellan tjocklek och temperatur. Dessa "multi-vikt" oljor har de sammansatta siffrorna med "W" på burken. Innan sådana tillsatser var kommersiellt utbrett på 1950-talet, hade oljeburkar endast ett nummer för viskositeten. Du skulle behöva byta olja för årstidernas växlingar. Förare använde låg viskositet olja på vintern och hög viskositet olja på sommaren. Däremot kan flera vikt olja beter sig, säger, som en SAE 10 olja i vintern eller när motorn startas för första gången och en SAE 30 olja vid normala temperaturer. Detta tillåter korrekt smörjning av motorn genom hela temperaturområdet i en enda resa och i ett helt år. Addera
.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/132545.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.