Hur man byta olja och oljefilter

Rutinmässigt underhåll är en viktig aspekt av att hålla en bil som kör pålitligt och konsekvent i många år framöver. Och en motor med fräsch, ren olja är bättre än en med gamla, smutsiga oljan. Om motorn körs med gammal olja, kan de interna börja bära förtid, och detta kan förkorta livslängden på motorn. Utföra ett oljebyte på de flesta bilar är relativt enkelt, och du kan göra det i din uppfart eller garage med några vanliga verktyg. Saker du behöver
domkraft
pallbockar eller ramper
Hylsnyckelsats och spärrfunktion
Open-end skiftnycklar
Oljefilternyckel
Rags
Gummihandskar
Oil fånga container
olja och filter
Visa fler instruktioner
1

parkerar bilen på en plan yta i ett väl upplyst område. Du kommer sannolikt att arbeta under bilen samt under huven och behöver lite ljus. För bästa resultat, byta olja när motorn är varm, men inte het.
2

Öppna huven. Avlägsna oljan locket. Leta oljefiltret. Placeringen av filtret kommer att variera beroende bilen. Många moderna bilar har filter som ligger nära toppen av motorn vid fronten, medan den andra kan vara placerad nära botten av motorn.
3

Lyft den främre delen av bilen med en domkraft och sänka den på ett par pallbockar, en placerad under varje sida av bilen. Du kan också köra bilen upp på ett par golv ramper för att komma åt undersidan. Oavsett vilken metod du använder, se till att nödbromsen är inställd, är bilen i växel och att det finns en träbit eller en chock bakom bakhjulet.
4

Skjut under bilen och lokalisera bulten oljan rinna. Detta kommer sannolikt att vara placerad på botten av oljetråget, direkt under motorn. Placera oljan fånga behållare under avloppet bulten.
5

Lossa avloppet bulten med en skiftnyckel eller en hylsa och ett spärrskaft. Var beredd på att oljan att komma ut väldigt snabbt, och se till att fångsten behållaren är i stånd att fånga oljan. Låt oljan rinna i 10 till 15 minuter.
6

tillbaka bulten oljan rinna med en ny krossa bricka efter att oljan har runnit ut helt och hållet. Dra åt bulten till det specificerade åtdragningsmomentet med momentnyckel. Om du inte har vridmoment spec, bara skön bulten 1/4 varv efter att du känner motstånd. Det är lätt att skala av olje-pan trådar, så inte åt för hårt.
7

Flytta oljan uppsamlingskärl under filtret. Ta bort oljefiltret. Metoden kommer att variera beroende på typen av filter. Om din bil använder en spin-on oljefilter, placera filtret skiftnyckel över kroppen av filtret och vrid motsols. Placera den gamla filtret nedåt på oljan uppsamlingskärl rinna. Om ditt fordon använder ett filterhus med ett patronfilter insidan, skruva isär locket till filterhuset med lämplig nyckel. Dra ut filtret ur huset.
8

Torka en ljus lager av färsk olja på O-ringen sitter på änden av spin-on filter. Torka filtret anliggningsytan på motorn med en ren trasa. Trä filtret för hand. När du känner motstånd i början, dra åt filtret ytterligare 3/4 varv. Använd inte nyckeln, och inte åt för hårt.
9

Installera en ny patron filterelement genom att skjuta in det i filterhuset tills den sitter fast i botten. Byt ut alla O-ringar som ingår i filterenheten. Dessa kommer med filtret. Sätt tillbaka locket till oljan filteraggregatet och dra åt med en skiftnyckel.
10

Häll lämplig mängd olja i motorn genom hålet i den övre delen av motorn där oljan locket avlägsnades. Detta kommer att variera beroende på märke på fordonet, men kommer sannolikt att vara runt 5 liter. Rätt typ och kvalitet av olja, och det begärda beloppet, skall särskilt anges i din instruktionsbok. Överfyll inte, eftersom det är skadligt för motorn. Sätt tillbaka oljelocket.
11

Sänk bilen bort av pallbockar eller ramperna. Kontrollera oljenivån med mätstickan. Ta ur oljestickan, torka av den och sätt i den igen. Om oljan visar på oljestickan, starta motorn och låt den gå på tomgång i en minut. Stäng av motorn och vänta två minuter, kontrollera sedan oljenivån. Fyll på olja vid behov för att få upp nivån till "Full" linjen på oljestickan. Kontrollera filtret och töm bult för läckor, och dra åt vid behov. Släng den gamla oljan i en olja återvinningsanläggning. De flesta bildelar butiker kommer också att återvinna oljan för dig.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/oil-changes/132260.html

Previous:
Next:

olja Förändringar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.